Veroorzaken zoetstoffen uit light frisdrank overgewicht?

In het nieuws

In de strijd tegen overgewicht en welvaartsziekten wordt aangeraden om gesuikerde dranken te vervangen door light frisdranken. Nieuw onderzoek stelt dat we dit beter niet doen.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Canadese onderzoekers hebben de meest recente onderzoeken over het effect van zoetstoffen op onze gezondheid op een rijtje gezet. Uit de klinische studies blijkt dat zoetstoffen leiden tot een kleine, maar niet significante daling van het lichaamsgewicht. Opvallend was dat vooral studies gesponsord door de industrie leiden tot een positief resultaat. Onafhankelijke studies wijzen eerder op een neutraal effect. De opvolgonderzoeken tonen een ander resultaat. Uit deze studies blijkt dat er een positief verband bestaat tussen het gebruik van zoetstoffen (onder de vorm van light frisdranken) en het lichaamsgewicht. Hoe meer light frisdranken, hoe groter de kans op overgewicht. Daarnaast bleek het gebruik van light frisdrank ook de kans op een te hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten lichtjes te verhogen (1).

Bron

(1) Azad, Meghan B., et al. “Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies.” Canadian Medical Association Journal 189.28 (2017): E929-E939.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Op welke manier intensieve zoetstoffen, die geen energie aanbrengen, toch een negatief effect kunnen hebben op ons lichaamsgewicht is niet duidelijk. Verschillende hypotheses doen de ronde, maar moeten nog verder onderzocht worden. Zo denken sommigen dat zoetstoffen de drang naar zoet zouden doen toenemen, waardoor er uiteindelijk meer gegeten wordt. Anderen denken dat zoetstoffen de samenstelling van onze darmflora wijzigen en zo een negatief effect hebben op ons lichaamsgewicht. Ander onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van light producten leidt tot een hogere consumptie omwille van het psychologisch effect: mensen voelen zich minder schuldig bij gebruik van light producten en hebben daardoor de neiging om er meer van te eten. Hierdoor wordt het eventuele positieve effect volledig tenietgedaan. Tot slot is het ook best mogelijk dat light frisdranken een marker zijn van ongezonde voedingsgewoonten. En dat mensen die light frisdranken consumeren algemeen een ongezondere levensstijl hebben. Het zijn dan niet de light frisdranken, maar de ongezonde voedingsgewoonten die de oorzaak zijn van het overgewicht en welvaartsziekten.

Conclusie

Of het gebruik van light frisdranken overgewicht veroorzaakt, kan deze studie niet aantonen. Wel is duidelijk dat het gebruik van zoetstoffen in frisdranken in plaats van suiker niet volstaat als maatregel om overgewicht en welvaartsziekten te voorkomen of behandelen.

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .