Champignons zijn paddenstoelen uit het geslacht Agaricus. Gekweekte champignons stammen rechtstreeks af van de kampernoelje of echte champignon. Ze hebben een vlezige hoed met roze plaatjes aan de onderkant die na verloop van tijd stilaan donkerbruin worden. Bij ons wordt meestal de witte soort gekweekt, de champignons de Paris (hoe witter, hoe verser) en de bruine, ook wel kastanjechampignon genoemd omwille van zijn mooie zacht bruine kleur.
Nodig: (4 pers)
5 vellen filo- of brickdeeg
2 uien
4 eetlepels olijfolie
250 g champignons
250 g bruine champignons
1 bakje bospaddenstoelen of een andere soort paddenstoelen
1 bakje oesterzwammen
50 g tapenade naar smaak (met olijven, tomaten,…)
1 pak feta light
Peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Pel de uien en snijd klein.
- Wrijf de champignons schoon met een borsteltje. Snijd onderaan een stukje van de steel en snijd de champignons in 4.
- Maak de oesterzwammen en de bospaddenstoelen schoon en snijd in stukjes.
- Verwarm de helft van de olijfolie in een ruime kookpot. Stoof de ui gedurende 5 minuten, zet hiervoor het vuur wat lager.
- Zet het vuur terug hoger en voeg de oesterzwammen toe. Laat ze stoven, roer regelmatig om.
- Voeg na 5 minuten de gesneden champignons en bospaddenstoelen toe, stoof alles gaar. Kruid met peper en zout.
- Giet de groenten af en laat ze goed uitlekken.
- Neem ondertussen een ruime ovenschaal en vet deze in met olijfolie.
- Leg er een vet brickdeeg in, bestrijk dit dun met olijfolie. Leg hierop het tweede vel brickdeeg. Herhaal dit tot de vellen brickdeeg op zijn.
- Smeer op de bodem van de taart de tapenade.
- Schep hierop de uitgelekte paddenstoelen.
- Verbrokkel de feta en verdeel over de taart.
- Bak de taart gedurende 20 tot 30 minuten tot ze mooi bruin is.