Hasselback-bereiding is een kooktechniek waarbij je inkervingen maakt in het product dat je wil bereiden. Het is vooral bekend van de Hasselback-aardappelen. De techniek kan je evenwel toepassen op alle (harde) groenten, zoete aardappel … Nu er volop pompoenen zijn, hebben we gekozen om een Hasselback-butternut te maken.
Nodig: (4 personen)
1 butternut pompoen
Enkele schijfjes geiten- of schapenkaas
Gedroogde (of verse) tijm
2 eetlepels olijfolie
Peper en (zout)
1 bokaaltje (vetarme) groentebouillon
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de pompoen en snijd ze door in de lange richting.
- Haal met een lepel de pitjes eruit.
- Leg ze met het snijvlak op een snijplank en maak met een scherp groot mes de inkervingen. De ruimte tussen de inkervingen is enkele millimeters. Niet doorsnijden tot op de bodem.
- Schik de 2 ingekerfde helften in een ovenschaal, en steek hier en daar een beetje kaas in de inkervingen.
- Kruid de pompoen met peper, tijm, een weinig zout en giet de bouillon in de schaal.
- Plaats in de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten. De bouillon droogt geleidelijk op maar geeft smaak aan de pompoen.
- Neem uit de oven en serveer als groenten bij je maaltijd.