Feestmenu: hapjes

Feestmenu: hapjes

Ook dit jaar voorzien we tegen de feestdagen een feestmenu. Iedere week komt er een volgende gang. De feestmenu kan dienen voor kerst, oudjaar, nieuwjaar of voor een ander feestje. De huidige tendenzen voor voeding verschuiven stilaan naar minder vlees/vis en meer plantaardig. Bij de feestmenu van dit jaar wordt dan ook enkel vlees gebruikt bij de hoofdmaaltijd.

Nodig:

Hapje 1: gevulde champignons met geitenkaas (10 stuks)

10 grote champignons (witte of bruine)

100 g zachte geitenkaas

1 kleine ui

1 theelepel gedroogde salie

1 eetlepel vloeibare margarine

Peper en zout

Hapje 1: gevulde champignons met groenten (10 stuks)

10 grote champignons (witte of bruine)

½ rode paprika

½ gele paprika

1 kleine ui

1 eetlepel vloeibare margarine

Peper en zout

Hapje 2: Hummus dipjes (2 tot 3 schaaltjes)

150 g rode gedroogde linzen

1 groot blik kikkererwten

1 blokje groentebouillon

1 teentje look

1 eetlepel citroensap

4 tot 5 eetlepels water

2 eetlepels olijfolie

1 koffielepel rood paprikapoeder

Mespuntje chilipoeder

Mini soepstengels

Dunne toastjes

Bereiding:

Hapje1: gevulde champignons met geitenkaas (10 stuks)

  • Borstel de champignons schoon.
  • Snijd het topje van de steel en neem de steel uit de champignons.
  • Snijd de steeltjes in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snipper fijn.
  • Verwarm de margarine in een kookpot, stoof de ui aan, voeg de blokjes champignons toe en stoof ze samen gaar.
  • Neem van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Voeg vervolgens de zachte geitenkaas toe en kruid bij met peper en zout.
  • Vul de champignons hiermee op.
  • Bewaar ze in de koelkast tot ze in de oven gaan.

Hapje1: gevulde champignons met groenten (10 stuks)

  • Borstel de champignons schoon.
  • Snijd het topje van de steel en neem de steel uit de champignons.
  • Snijd de steeltjes in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snipper fijn.
  • Maak de paprika’s schoon, schil ze als je dat graag wil en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verwarm de margarine in een kookpot, stoof de ui aan, voeg de blokjes paprika toe, laat even stoven en voeg vervolgens de champignons toe en stoof gaar.
  • Neem van het vuur en vul hiermee de champignons op.
  • Bewaar ze in de koelkast tot ze in de oven gaan.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Plaats de champignons op een ovenplaat en zet ze 10 minuten in de oven.
  • Dien warm op.

Hapje 2: Hummus dipjes (2 tot 3 schaaltjes)

  • Kook de linzen gaar in water met de groentebouillon, giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Giet de kikkererwten af, bewaar enkele kikkererwten en doe de rest in een blender.
  • Voeg hierbij de rode linzen, het teentje look, het citroensap, het water en de olijfolie en mix fijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe een deel in schaaltje en werk af met enkele kikkererwten.
  • Neem de rest en meng hieronder chilipoeder en paprikapoeder.
  • Doe in een schaaltje en werk eveneens af met enkele kikkererwten.
  • Doe de mini soepstengels en de dunne toastjes eveneens in een schaaltje.