Feestmenu: kalkoen op een stokje

Feestmenu: kalkoen op een stokje

Kerst en kalkoen, we weten het, traditioneler kan het niet. Maar het is lekker en dat is belangrijk. Deze keer hebben we de kalkoen om een stokje geregen samen met een blad verse salie. Helemaal niet moeilijk en jong en oud zal het lusten. Van de groenten is een puree gemaakt. Geen fan van spruiten, aardperen of pastinaak? Kies voor andere groenten. De aardappel komt uit de oven.

Nodig: (10 pers)

10 kalkoenlapjes

20 blaadjes verse salie

10 middelgrote zachtkokende aardappelen

4 eetlepels olijfolie

½ kg aardperen

½ kg pastinaak

1 kg spruiten

0,5 kg boschampignons

5 eetlepels margarine voor bakken en braden

1 bokaal gevogelte fond

Maïzena express

Peper en zout

Bereiding:

  • Maak de aardperen, de pastinaken en de spruiten schoon, spoel onder koud water en snijd ze grof.
  • Wrijf de champignons schoon met een borsteltje. Snijd onderaan een stukje van de steel en snijd klein.
  • Doe een beetje water in 2 kookpotten. Voeg bij de ene de spruiten, bij de andere de aardperen samen met de pastinaken. Als het water kookt, zet dan het vuur lager. Stoof de groenten gaar. Voeg indien nodig wat water toe zodat de groenten niet aanbranden.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de aardappelen, spoel ze onder koud water en dep ze droog met keukenrol.
  • Snijd ze in twee. Leg ze met de platte kant op een snijplank en maak insnijdingen zonder ze door te snijden.
  • Schik ze op een ovenplaat. Strijk ze met een borsteltje in met olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Zet in de voorverwarmde oven en bak ze gaar.
  • Neem de kalkoenlapjes en snijd in 2. Zorg dat je hierdoor 2 lange repen krijgt.
  • Leg op iedere reep kalkoen 2 blaadjes verse salie. Neem een metalen satéstok (of een houten) en rijg hierop het vlees.
  • Verwarm in een pan margarine en bak het vlees gaar. Gebruik, indien nodig, meer dan 1 pan zodat het vlees samen klaar is.
  • Giet ondertussen het vocht van de gare groenten. Stamp ze fijn met een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm in een afzonderlijke pan 1 eetlepel margarine. Bak hierin de boschampignons.
  • Neem het vlees uit de pan. Wikkel het in aluminiumfolie zodat het warm blijft.
  • Giet het vet uit de pan. Voeg de fond toe en breng aan de kook. Voeg een beetje maïzena toe om de saus te binden.
  • Schik op ieder bord 2 gebakken halve aardappelen, 2 reepjes gebakken kalkoen, een lepel van iedere groente puree en een lepel gebakken champignons.
  • Lepel over het vlees 1 à 2 eetlepels saus.