Feestmenu: hapjes

Feestmenu: hapjes

De komende  weken werken we een feestmenu uit. Iedere week komt er een volgende gang.  De feestmenu kan dienen voor kerst, oudjaar, nieuwjaar of voor eender welke andere feestelijkheid. We willen iedereen laten genieten van lekker eten. Samen met een mooi gedekte tafel, een gezellige babbel en een glaasje wijn is dit de succesformule voor een geslaagd feestje.

Nodig:

Hapje 1: bruchette met paprika (10 stuks)

10 stukjes bruin stokbrood van 0,5 cm dik

½ groene paprika

½ gele paprika

½ rode paprika

100 g verse kaas natuur light (Philadelpia)

1 eetlepel gehakte basilicum

1 eetlepel olijfolie

Peper en zout

Hapje 2: komkommersoepje met kerstomaatjes en gerookte forel (10 stuks)

1 komkommer

½ limoen

10 gele kerstomaatjes

10 rode kerstomaatjes

10 oranje kerstomaatjes

100 g gerookt forelhaasje

Peper en zout

Hapje 3: mini muffins met ham (± 25 stuks)

180 g zelfrijzende bloem

1 eetlepel olijfolie

1 dl halfvolle melk

2 eieren

125 g ricotta

1 mespuntje zout

6 sneetjes ham

2 eetlepels gesnipperde bieslook

Bereiding:

Hapje 1: bruchette met paprika:

  • Halveer de paprika’s en verwijder de pitjes en de zaadlijsten. Schil ze als je dit wenst.
  • Snijd al de paprika’s in dunne reepjes.
  • Verwarm de olijfolie in een pannetje en stoof hierin de paprikareepjes gaar.
  • Laat afkoelen.
  • Roer de verse kaas los in een ruime kom.
  • Voeg de gehakte basilicum toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Toast de stukjes stokbrood.
  • Smeer op ieder stukje stokbrood een dun laagje zelfgemaakt kruidenkaas.
  • Werk af met een reepje paprika van iedere kleur.

Hapje 2: Komkommersoepje met gerookte forel

  • Spoel de komkommer onder koud water en snijd de uiteinden er af.
  • Snijd in grote stukken en mix fijn in een blender.
  • Voeg het limoensap toe en indien nodig een klein beetje water zodat je het geheel tot een mooi glad soepje kan mixen.
  • Breng op maak met peper en zout.
  • Verdeel over 10 kleine glaasjes.
  • Neem de kerstomaatjes, spoel ze onder koud water en dep droog met keukenrol.
  • Steek ze als volgt op een houten prikker: oranje, rood en als laatste bovenop een geel tomaatje.
  • Verdeel de vis in 10 stukjes en prik op een houten prikker.
  • Zet in ieder glaasje een prikker met 3 tomaatjes en een prikker met een stukje gerookte forel.

Hapje 3: mini muffins met ham

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwijder het vet van de ham en snijd ze in kleine blokjes.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.
  • Giet de olijfolie bij de melk. Voeg hierbij de eieren en de ricotta. Klop goed.
  • Voeg bij het bloemmengsel en roer alles goed om.
  • Doe de blokjes ham en de gesnipperde bieslook bij het deeg en meng goed.
  • Knip uit bakpapier vierkantjes.
  • Neem een muffinvorm en druk een stukje bakpapier in ieder vormpje.
  • Schep hierin het deeg. Zorg dat de vormpjes voor ¾ gevuld zijn.
  • Zet in de oven en bak de muffins in 20 – 25 minuten.