OMDAT JIJ HET WAARD BENT:  Kleurrijke brooddozen

In ons jaarthema ‘omdat jij het waard bent’, hebben we gans de maand september gewerkt rond kleurrijke brooddozen.

DE BROODDOOS: HET OOG WIL OOK WAT!
Start met de aanschaf van een degelijke brooddoos, liefst met verschillende vakjes. Dit daagt je uit om dagelijks die vakjes te vullen met lekkere en gezonde hapjes. Wat dacht je van kerstomaatjes, reepjes paprika of komkommer, humus, schijfjes appel of peer of besjes naast de gebruikelijke boterhammetjes.
Kinderen zijn kritisch. Iets wat er goed en kleurrijk uitziet, zullen ze al een stuk
lekkerder vinden. Je kan je kind al jong betrekken bij het vullen van de brooddoos, kinderen weten
immers best waar ze zin in hebben en wat ze wel en niet lekker vinden. Geef ze meer inspraak bij het vullen van de brooddoos. Je begeleidt hen niet enkel bij het maken van gezonde keuzes, je voorkomt ook dat de brooddoos halfgevuld terugkomt .
EEN GEZONDE BOTERHAM
Het is duidelijk dat brood een belangrijke plaats heeft in een gezond dieet.
Bruin brood of wit brood?
De beste keuze blijven bruine broodsoorten en volkorenbrood, ze bevatten meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen. De vezels maken bovendien dat volkorenbrood sneller een verzadigd gevoel geeft. Kies eens een andere broodsoort. Er is keuze genoeg: meergranenbrood, volkorenbrood, speltbrood, roggebrood, sojabrood, notenbrood, rozijnenbrood,…
Je kunt de boterham ook in verschillende vormen snijden, bijvoorbeeld de ene dag 2 driehoekjes, de volgende dag 2 rechthoeken. Of een boterham in de vorm van een ster, diertjes, …
Welk beleg voorzie je best?
De voorkeur gaat naar bruin of volkorenbrood, belegd met een bescheiden portie
broodbeleg. Belangrijke basisregel hierbij is: brood eet je met beleg en niet omgekeerd!
Al te vaak wordt gedacht dat brood een dikmaker is. Mensen die willen vermageren, eten vaak minder brood. Wat ze echter vergeten, is dat brood nooit alleen gegeten wordt. En daar ligt juist de misvatting. Veel belegsoorten bevatten veel verborgen vetten of suikers.
• Bij voorkeur worden de boterhammen belegd met gekookte hesp, kipfilet, kalkoenham, smeerkaas, magere kaas, plattekaas (met radijsjes) of cottage cheese. Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Geef ook eens vis mee zoals zalm, tonijn, makreel of haring, maar zorg er dan voor dat je dit koel kan bewaren, of maak een visslaatje.
• Leg eens wat fruit of groenten tussen de boterham zoals plakjes of geplette banaan, smeerkaas met plakjes aardbeien of radijsjes, zelfgemaakt komkommerslaatjes, blaadjes sla, schijfjes tomaat ….
• Ga eens voor een veggie boterham met humus of guacomole, ..
• Het gebruik van zoet beleg zoals confituur, choco en speculaas kan best beperkt worden tot enkele malen per week.
• Deze gezonde boterhammen kan je best combineren met een portie groente, fruit of zuivelhapje.
• Ook de portie dient aangepast te zijn aan de leeftijd van het kind.
Afwisseling doet eten. Denk aan een gekookt eitje, omelet met sla tussen de boterham, blokjes kaas,…of extraatjes als olijven, rozijntjes,…
Help, geen brood in huis!
Geen brood in huis of geen zin in brood, haal energie uit een volkorenpastasalade of rijst met groenten, couscoussalade met feta en seizoensverse groentjes of vul een wrap met kippewit, wortel, spinazie en humus. Je kan ze de avond voordien klaarmaken en afgedekt in de ijskast bewaren. Dat
bespaart je heel wat beslommeringen de volgende ochtend. Soms kunnen restjes van het eten van de vorige avond omgetoverd worden tot een smaakvol koud gerechtje in de brooddoos:
• Verwarm een pitabroodje en maak er een opening in. Vul het broodje met groentjes: sla, tomaat, worteltjes. Voeg mager vlees toe zoals kippenblokjes. Ook lekker met blokjes feta. Het broodje kan koud opgegeten worden.
• Maak een pastasalade: voeg aan gekookte pasta tonijn of blokjes kaas toe. Meng dit samen met wat groentjes: maïs, komkommer, tomaat, paprika,… Voeg eventueel een klein beetje ketchup toe.
GROENTEN EN FRUIT
Kleur geeft goesting om te eten. Hapklare groenten en fruit zijn daarvoor ideaal. Geef je kinderen groenten en fruit mee, zoals enkele schijfjes komkommer of tomaat tussen de boterham.
Geef ze eens een paar kerstomaatjes, een stuk komkommer, een rauwe wortel, reepjes paprika of radijsjes, banaan, aardbei, druifjes,…. in een mooi potje of in 1 van de vakjes van de brooddoos mee. Eventueel enkele groenten of fruit op een spiesje steken of gebruik uitsteekvormpjes.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .