Verhoogt passief roken het risico op diabetes

In het nieuws

Volwassenen die worden blootgesteld aan passief roken lopen meer kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit een grote overzichtsstudie waarbij bijna 6 miljoen mensen betrokken waren.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van universiteiten in China, Singapore en de Verenigde Staten brachten 88 studies samen die het verband onderzochten tussen levensstijl en het ontstaan van diabetes type 2 (1). Het gaat om een zeer grote onderzichtsstudie met betrekking tot bijna 6 miljoen mensen, waarvan er bijna 300.000 in de loop van de opvolgperiode diabetes type 2 ontwikkelden. Uit deze studies isoleerden de onderzoekers alle gegevens omtrent rookgedrag (actief, passief, ex). Analyse daarvan leverde de volgende resultaten op: actieve rokers lopen 27% meer kans op diabetes type 2 dan niet-rokers. Ex-rokers lopen meer risico dan nooit-rokers, maar hoe langer ze gestopt zijn, hoe kleiner dat risico wordt: het risico is nog de helft groter binnen de eerste 5 jaar na rookstop en nog slechts 10% groter na 10 jaar rookstop. Wie nooit gerookt heeft, maar wel geregeld werd blootgesteld aan rokers in de omgeving, loopt 22% meer risico op type 2 diabetes dan wie nooit actief noch passief rookte.

Vooral deze laatste conclusie trok de aandacht van de media. De onderzoekers besluiten dat roken, zowel actief als passief, een risicofactor is voor het ontstaan van diabetes type 2 bij volwassenen.

Bron

(1) Pan A, Wang Y, Talaei M, et al. Relation of active, passive, and quitting smoking with incident type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. The Lancet – Diabetes and Endocrinology. Published online September 17 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een zeer omvangrijke studie, met veel gegevens, waardoor de resultaten statistisch sterker staan. Toch kan niet met zekerheid worden gezegd dat roken een rechtstreekse oorzaak is van diabetes type 2, al is er wel een sterk vermoeden. Dat het risico verder afneemt, naarmate rokers langer gestopt zijn, pleit wel voor een oorzaak-gevolgrelatie.

Het is niet bekend hoe rookgedrag, passief of actief, diabetes kan doen ontstaan. Het is niet uitgesloten dat het verband onrechtstreeks is en dat rokers en passief-rokers misschien ongezonder leven (minder beweging, ongezondere eetgewoonten, …) dan niet-rokers.

Hoe dan ook, stoppen met roken is het beste wat een mens voor zijn gezondheid kan doen.

Conclusie

Een nieuwe overzichtsstudie toont een duidelijk verband aan tussen roken, zowel actief als passief, en het ontstaan van type 2 diabetes bij volwassenen. Het is niet zeker of het hier gaat om een oorzakelijk verband.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/09September/Pages/Smoking-linked-to-raised-diabetes-risk-including-passive-smoking.aspx

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .