Terug naar school

September betekent voor de studenten onder ons maar één ding: het is tijd om weer naar school te gaan.

Wat als er extra aandachtspunten zijn? Allergie, coeliakie, diabetes, eetstoornis …

Voor zowel ouder als kind / jongere geeft dit vooraf toch wat extra stress. Hoe gaat alles verlopen?

Start jouw kind in de kleuterschool, de lagere school of het middelbaar onderwijs? Dan is het helemaal spannend. Als ouder heb je geen idee hoe de school hiermee zal omgaan. Begrijpen ze de ernst? Wordt er goed gebriefd? Jij, als ouder van, moet de eerste stap zetten en zorgen dat er voldoende informatie wordt bezorgd. Ben je niet zeker genoeg, schakel dan een hulplijn in: bijvoorbeeld je diëtist (allergie, coeliakie, diabetes, eetstoornis), je diabeteseducator (diëtist, verpleegkundige), je allergieverpleegkundige ….

Informatie is de sleutel tot succes. In eerste instantie kan je je kind zelf niet vroeg genoeg voldoende informatie geven. Je staat er van versteld hoe slim kinderen zijn, probeer hen vooral te ondersteunen maar neem niet alles uit handen, natuurlijk rekening houdende met de leeftijd van je kind … Allergie, coeliakie, diabetes hoort nu eenmaal bij wie ze zijn. Bij een eetstoornis is het samen met het ganse team (arts, diëtist, kind / jongere met een eetstoornis, ouders, psycholoog) bekijken wat haalbaar is en wat niet. 

Wil je meer informatie:

 Koken op kot

Voor kotstudenten betekent dit ook dat ze weer zelf hun potje zullen moeten koken, wat niet altijd even simpel is. Je moet naar de winkel om boodschappen te doen, het koken zelf neemt ook nog eens tijd in beslag en koken is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Maar wat als het toch efficiënter kan? Zo kunnen we enkele tips geven bij elk van deze drempels.

Wanneer we ons best doen om de boodschappen tot een minimum te beperken, kan je al veel tijd uitsparen. Denk hierbij aan volgende tips:

  • Ga één keer per week naar de winkel voor al je boodschappen van die week.
  • Maak vooraf een boodschappenlijstje (en hou je eraan).
  • Ga niet winkelen met een lege maag.
  • Passeer geen rekken waar je niet hoeft te zijn, zo kom je niet in de verleiding en spaar je weer tijd uit.
  • Indien je een diepvries(vak) hebt: onbereide diepvriesgroenten en -fruit zijn een goed alternatief voor verse groenten en fruit.

Ook het koken zelf kan laagdrempeliger worden: door gerechtjes te voorzien die snel en gemakkelijk te maken zijn, maar ook lekker én gezond zijn, ben je al een heel eind verder. Maar hoe begin je hier nu aan? Wij helpen je alvast met de start te maken. Op onze website vind je onze nieuwe receptenbundel speciaal voor kotstudenten: Koken op Kot. Hierin vind je verschillende receptjes die kunnen dienen van bij het ontbijt tot aan het avondmaal. Ook inspiratie voor tussendoortjes en hapjes zijn erin terug te vinden. Neem snel eens een kijkje. 

Smakelijk!

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .