Nieuwe aanbevelingen rond alcoholconsumpties

In het nieuws

De voorbije weken verschenen er heel wat artikels rond alcohol in de media. Elk glas alcohol is potentieel gevaarlijk, alcohol moet behandeld worden zoals roken, …

Waar komt dit nieuws vandaan?

VAD (vereniging voor alcohol- en drugsproblemen) heeft op 25 november de nieuwe aanbevelingen bekend gemaakt. Het advies luidde: ‘Alcohol is een schadelijke stof. Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week.’ Enkele dagen voordien stelde de Nederlandse psychiater René Kahn zijn boek ‘Op je gezondheid’ voor. Volgens hem is elk glas alcohol potentieel gevaarlijk.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

In een systematisch literatuuronderzoek werden de resultaten van 156 studies die betrekking hadden op 116.700 mensen gepoold. De onderzoekers vonden een verband tussen alcoholgebruik en diverse aandoeningen, waaronder een reeks kankers (keel, slokdarm, dikke darm, lever en borst). Dit verband was er ook bij mensen die weinig alcohol dronken. Uit het onderzoek bleek ook dat een beperkt alcoholgebruik een beschermend effect heeft op het hart.

Twee meer recente Amerikaanse studies met betrekking op 135.000 mensen tonen gelijkaardige resultaten. Hieruit bleek dat mensen die 1 à 2 glazen alcohol per dag gebruiken een licht verhoogd risico (2 à 5 % hoger) op kanker hebben in vergelijking met geheelonthouders. Dit verhoogd risico was er echter niet bij mannen die nooit gerookt hadden. Dit suggereert dat een beperkt alcoholgebruik op zich misschien niet volstaat om kanker te veroorzaken.

Conclusie

Alcohol heeft enerzijds een beperkte beschermende invloed op hart- en vaatziekten maar anderzijds heeft alcohol een negatief effect op het ontstaan van kanker. Men kan op dit moment niet zeggen dat een dagelijkse consumptie positief, neutraal of negatief is. Meer dan 10 consumpties per week is sowieso schadelijk.

Wat vinden wij? Een glaasje alcohol kan nu en dan maar een dagelijks glaasje bevelen wij niet aan. Houd het glaasje voor een gelegenheid en geniet er van!

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .