Magnesiumgehalte mogelijk nieuwe risicofactor voor dementie

Tijdens de 2de lockdown blijven de Di-eetpraktijken van Lommel, Olen, Westerlo en Zoersel open. De reeds getroffen maatregelen blijven we handhaven waardoor we op een veilige manier kunnen werken. Er kunnen nieuwe afspraken gemaakt worden. Afspraken kunnen doorgaan wanneer u zich niet ziek voelt. Online-consultaties blijven mogelijk.

Magnesiumgehalte mogelijk nieuwe risicofactor voor dementie

 

Magnesiumgehalte mogelijk nieuwe risicofactor voor dementie

 Mensen vanaf 55 jaar met een laag of juist hoog magnesiumgehalte in hun bloed hebben vaker dementie dan leeftijdsgenoten met gemiddelde waarden. Het risico op dementie is 30% hoger bij een afwijkend bloedgehalte. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarbij meer dan 9.500 gezonde mensen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar uit Rotterdam gedurende 8 jaar zijn gevolgd. Voor het eerst tonen onderzoekers deze relatie aan in een studie bij mensen. Mogelijk is hiermee een nieuwe risicofactor voor dementie gevonden.

Magnesiumrijke voeding of supplementen

Het magnesiumgehalte kan een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie. ‘Magnesiumspiegels zijn gemakkelijk te beïnvloeden met magnesiumrijke voeding of supplementen’, aldus arts-onderzoeker Brenda Kieboom van het Erasmus MC. ‘Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwen en zit in voeding zoals spinazie, amandelen, cashewnoten, soja en zwarte bonen, granen, yoghurt en avocado’s.’

Check magnesiumwaarden

Ouderen gebruiken vaak medicijnen die de magnesiumspiegel kunnen verlagen, zoals vochtafdrijvers en maagbeschermers. Maar huisartsen en internisten meten meestal niet het magnesiumgehalte in het bloed van ouderen. Volgens de onderzoekers kan een check op gezonde magnesiumwaarden geen kwaad in het kader van dementie.

Bron: Erasmus MC

Bron: www.nieuwsvoordietisten.nl