Kinderen, jongeren en volwassenen met een eetstoornis hebben ondersteuning nodig tijdens maaltijden. Zonder ondersteuning, wat voor ieder individu anders kan zijn, zal de eetstoornis het makkelijker overnemen.
Onderstaande concrete handvaten kunnen helpen om het herstel aan tafel mee te ondersteunen.
Tip: Bespreek met je kind wat voor jouw kind helpend lijkt en wat niet.
Vaste structuur en ritme
Zorg voor vaste eetmomenten: 3 hoofdmaaltijden en 2 of 3 tussendoortjes. Wees je als ouder bewust van het belang hiervan. Afwijking van deze eetmomenten geeft plots veel ruimte voor de eetstoornis.
Vooral in het weekend en op feest- of vakantiedagen dreigt de structuur weg te vallen. In de eerste fase van herstel vermijden we dit best door alles vooraf goed te plannen.
AIs je kind een dag alleen thuis is, bekijk samen vooraf de maaltijdmomenten. Is dit moeilijk stel dan bijvoorbeeld alarmen in de gsm.
Op bepaalde momenten kan het moeilijk lijken om de vaste structuur te behouden (vb. tijdens activiteiten over de middag …). Laat jouw kind hierover afspraken maken met de diëtist.
Naarmate er evolutie is in het eetherstel wordt er geoefend op het langzaam loslaten van de vaste structuur. Volg hier de instructies van de diëtist. Te snel willen gaan, is niet helpend.
Plan de maaltijden vooraf
Duidelijkheid is belangrijk voor jouw kind. Het lichaam staat onder continue stress, niet weten wat er op tafel komt of een plotse wijziging in de menu, geeft een enorme stresspiek. Op dat moment neemt de eetstoornis het over.
Als ouder kan je rust creëren door vooraf een weekmenu te maken. In ideale omstandigheden maak je een weekmenu dat aansluit bij de gewoontes van jullie gezin. Dit is niet altijd haalbaar. Afhankelijk van de situatie kan je rekening houden met bepaalde moeilijke maaltijden. Maak echter nooit een weekmenu in functie van de eetstoornis.
Vind je dit lastig? Bespreek dit met de diëtist. Plan eventueel een apart consult in (zonder jouw kind) om dit te bespreken.
Vermijd verrassingen
Stel je even voor dat je kind een fijne dag heeft, de eetstoornis lijkt wat meer naar achter te leunen. Hoe fijn zou het zijn om op vrijdagavond in plaats van de maaltijd voorzien op de weekmenu snel iets af te halen. En een aantal weken geleden was dit gepland als uitdaging en goed gegaan. Voor jou een evidente wijziging, voor je kind met een eetstoornis verschrikkelijk. Paniek ten top. Probeer dit te vermijden.
Werk met vaste porties
Je kind met een eetstoornis kan zelf geen porties inschatten. De eetstoornis belazert de boel. Wees aandachtig in je taalgebruik als je kind een veel te kleine portie neemt. In haar hoofd klopt het plaatje.
De diëtist stelt samen met je kind de correcte porties op en ondersteunt waar nodig met visuele voorbeelden. Elke situatie is anders. Het ene kind kan zelf opscheppen, voor het andere kind is dit te moeilijk en kan je als ouder helpen door zelf op te scheppen. Bekijk samen met je kind wat helpend is.
Volg het voorgeschreven eetschema
In eerste instantie is het belangrijk om in te zetten op het lichaam terug voeden. We opteren hier voor een basisschema dat voldoet aan de nodige voedingsstoffen. Afhankelijk van de situatie kan die eerste stap nog te moeilijk zijn en kan de diëtist beslissen om eerst in te zetten op een onderdeel van het dagschema en dit verder uit te breiden.
Heb je vragen rond de afspraken die je kind met de diëtist maakte, bespreek dit tijdig.
In een volgende stap kan gewerkt worden aan variatie en daarna aan uitdagende voedingsmiddelen / maaltijden.
Blijf vasthouden aan het opgemaakte dagschema. Stiekem iets extra toevoegen, werkt nefast. Dit komt altijd uit en dan is het vertrouwen weg. Je kind moet 100% kunnen vertrouwen op de hulpverleners en de omgeving. Het is eveneens niet helpend om op een moeilijk moment toe te geven en de portie te verminderen.
Weet je graag meer over dit onderwerp? In volgende brochure wordt dit verder besproken door eetexpert.
Collega, An begeleidt samen met psychologe, Dana Cools oudertrainingen. In april 2025 start een nieuwe training.