Brood is een belangrijk onderdeel van de Scandinavische tafel, vooral zuurdesem roggebrood. Het is donker, zwaar brood en heeft meestal een erg grove structuur. Het wordt vaak voorverpakt verkocht. Ook bij ons is het zo te koop in de supermarkt. Er bestaan varianten van: lichter roggebrood of met een fijnere korrel, maar het kan ook zeer donker of volkoren rogge zijn. Het donker grof zuurdesem roggebrood is de basis voor het Deense smørrebrød.
Nodig: (4 stuks)
4 grote sneetje zuurdesem smørrebrød (voorverpakt te koop)
Gemengde salade
Rode kool
Vleesbroodje:
100 g Amerciain natuur
100 g gemengd gehakt
1 ei
2 eetlepels paneermeel
2 eetlepels zachte bakmargarine
Bereiding:
- Start met het maken van het vleesbroodje:
- Meng in een ruime kom de americain natuur met het gemengd gehakt samen met het ei en 1 eetlepel paneermeel.
- Kneed goed en vorm een vleesbroodje.
- Wentel het vleesbroodje door het overige paneermeel (voor een mooie korst).
- Verwarm de margarine in een kookpot, korst het vleesbrood, zet het vuur wat lager.
- Draai het vleesbroodje regelmatig om, voeg indien nodig een klein beetje water toe.
- Neem het vleesbroodje uit de kookpot als het gaar is en laat afkoelen.
- Neem een sneetje brood en leg daarop voldoende gemengde salade.
- Snijd dunne schijfjes van het vleesbroodje en leg 2 tot 3 schijfjes op de salade.
- Werk af met rode kool (zie recept kookboekje ‘wat eten we vandaag’)