Feiten en fabels rond gezonde voeding 

Juist fout

di-eet-button Is zwarte chocolade ongezond? Is zwarte chocolade gezond?
Bepaalde stoffen in zwarte chocolade, zogenaamde antioxidanten, zouden een gunstig effect hebben op onze bloedcirculatie en het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Chocolade bevat wel veel vet, maar dat zou geen negatieve invloed hebben op ons cholesterolgehalte. Geeft ons dat een vrijgeleide om te snoepen? Jammer genoeg niet. Chocolade bevat nog altijd veel suiker en brengt veel energie aan (ongeveer 250 kcal per reep).

di-eet-button Is melk goed voor elk?
De jongste tijd is er heel wat discussie, maar zuivel hoort wel degelijk thuis in een gezonde voeding. In verhouding tot de energie (kilocalorieën) bevat melk veel essentiële voedingsstoffen. Melk is onze belangrijkste bron van calcium, het is rijk aan hoogwaardige eiwitten en een bron van de vitaminen B2 en B12 en de mineralen kalium en fosfor.
Dagelijks hebben we 900 milligram calcium nodig. Voor zestigplussers, jongeren en zwangere vrouwen is dat 1 200 milligram. Zonder melk of melkproducten kom je gemiddeld maar aan 300 tot 400 milligram per dag.
De gemiddelde aanbeveling is drie glazen (45 centiliter) melk of melkproducten zoals yoghurt en karnemelk. Magere en halfvolle melk(producten) krijgen de voorkeur. Verdraag je geen melk, dan zijn met calcium verrijkte sojaproducten een goed alternatief.

di-eet-button Kan een glas rode wijn per dag kwaad? 
Een matig gebruik van alcohol kan het risico op bloedklonters en hart- en vaatziekten verminderen. Voor mannen gaat het om maximaal twee glazen bier (33 centiliter), wijn (15 cl) of sterke drank (3 cl) per dag. Voor vrouwen is dat één glas. Wel worden er momenteel 2 tot 3 alcoholvrije dagen per week aanbevolen.
Scoort rode wijn beter dan andere alcoholische dranken? Daar zijn wetenschappers het niet over eens. Rode wijn bevat meer antioxidanten die mogelijk bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Maar de gunstige effecten kunnen ook het gevolg zijn van de gezondere levensstijl van wijnliefhebbers. Let wel, alcohol heeft ook heel wat negatieve gezondheidseffecten.

di-eet-button Bevat een glas vers geperst fruitsap evenveel suiker als een glas frisdrank? 
Een glas ongezoet vruchtensap levert net zoveel calorieën als een glas frisdrank. Circa 115 calorieën per glas van 250 ml = 5 klontjes suiker. Het enige verschil is dat er in vers geperst fruitsap vitaminen zitten zoals vitamine C.  Wil je een gezonde keuze maken? Kies dan voor een glas water en eet een stuk vers fruit.  Vers fruit bevatten vezels die positief zijn voor de gezondheid. Deze vezels vind je niet in fruitsap.

di-eet-button Mag je geen fruit eten na een maaltijd? 
Dat je geen fruit mag eten na een maaltijd heeft geen enkele wetenschappelijke grond. Evenmin als de stelling dat fruit op een nuchtere maag moet worden gegeten of net niet. Zulke theorieën spruiten vaak voort uit de zogenaamde combinatiediëten. De voorstanders ervan beweren dat het samen innemen van bepaalde voedingsstoffen verteringsproblemen veroorzaakt.
Deze visie is onjuist omdat ze zich baseert op een verkeerde interpretatie van de spijsvertering. Onderzoek toont immers aan dat de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten los van elkaar plaatsvindt, zodat foute voedingscombinaties niet kunnen voorkomen.

di-eet-button Mag je zoveel fruit eten als je wil? 
Fruit is gezond maar je mag er niet oneindig veel van eten. Fruit bevat naast vitaminen, mineralen en vezels ook suiker. Te veel suiker past niet in een gezonde levensstijl. Het is aanbevolen dagelijks twee tot drie stukken vers fruit te eten.

di-eet-button Gist fruit in de darmen?
Onverteerde resten van fruit, maar ook van andere voedingsmiddelen, gisten inderdaad in de dikke darm. Dit is evenwel een volkomen natuurlijke fase van de spijsvertering, die normaal geen problemen teweegbrengt. Deze ontstaan daarentegen wel als de darmflora verstoord is en ongewenste bacteriën de overhand krijgen als gevolg van stress, ziekte, een eenzijdige en te vette voeding of het gebruik van te veel medicijnen.

di-eet-button Doen lightproducten afvallen? 
Staat er light op de verpakking, dan moet het voedingsproduct minstens dertig procent minder suiker, vet of kilocalorieën bevatten dan het origineel. Maar dat betekent nog niet dat het vetarm of calorieloos is. Bovendien kunnen producten met minder suiker nog altijd evenveel of zelfs meer vet bevatten en omgekeerd.
Lightchips of lightkoekjes horen daarom evenzeer thuis in de restgroep van de voedingsdriehoek.

di-eet-button Maken aardappelen dik?
Aardappelen zijn een bron van zetmeel(complexe koolhydraten). In tegenstelling tot wat veel mensen denken, maakt zetmeel niet dik. Een normale portie van 200 gram gekookte of gestoomde aardappelen bevatgeen gram vet en levert maar 150 kilocalorieën (kcal) aan. Dezelfde portie gekookte deegwaren of gekookte rijst is goed voor 260 kcal.
Bovendien zijn aardappelen een belangrijke bron van vitaminenmineralen en voedingsvezels.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .