Al eens een rookstoppoging overwogen?

Roken versterkt alle gezondheidsrisico’s die gekoppeld zijn aan diabetes. Het schadelijke effect van een half pakje sigaretten bij personen met diabetes komt dan ook overeen met een volledig pakje bij personen zonder diabetes.

De Diabetes Liga steunt dan ook het initiatief van de Nationale Coalitie tegen Tabak, die er naar aanleiding van de Werelddag zonder Tabak (31/05) bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block op aandrong om op het elan van haar antitabaksplan door te gaan en nu al werk te maken van de invoering van neutrale pakjes. Tegelijkertijd zou er volgens de Nationale Coalitie tegen Tabak een totaal reclameverbod in de verkooppunten moeten komen. Beide maatregelen maken tabak minder aantrekkelijk voor jongeren en stimuleren rokers om te stoppen. Een totaal reclameverbod zou bovendien een einde maken aan de verwarring die er momenteel bestaat, en aan de omzeiling en overtredingen door de tabaksindustrie.

Waarom dit nieuws?

Neutrale sigarettenpakjes zijn pakjes met een uniform uiterlijk in een saaie kleur: zonder merklogo’s, aantrekkelijke kleurtjes en merkeigen design, waardoor het pakje niet langer de reclamefunctie kan vervullen die het vandaag heeft. De minister wil in 2019 neutrale pakjes op de markt brengen. Als ze die ambitie echter wil waarmaken moet een beslissing hierover al volgend jaar vallen. Bovendien moeten de neutrale pakjes samen met een totaal reclameverbod op de verkoopplaats worden ingevoerd, een maatregel die momenteel nog ontbreekt in het antitabaksplan.

Neutrale sigarettenverpakkingen verminderen de aantrekkelijkheid van tabaksproducten, verhogen het effect van de gezondheidsboodschappen en belemmeren de tabaksindustrie in haar opzet om de consumenten te misleiden. Op die manier zorgen ze ervoor dat minder jongeren beginnen te roken en meer rokers stoppen. Dit blijkt uit het voorbeeld van Australië, dat al sinds december 2012 neutrale pakjes verplicht. Volgens onderzoek van de overheid is een vierde van de daling van het tabaksverbruik in Australië toe te schrijven aan de invoering van neutrale verpakkingen.

Op 20 mei 2016 komen de neutrale pakjes in Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk op de markt. Europa heeft voor de invoering van neutrale pakjes het licht op groen gezet. N.a.v. een klacht van Philip Morris en British American Tobacco bevestigde het Europese Hof van Justitie in zijn arrest van 4 mei 2016 dat neutrale verpakkingen wel degelijk rechtsgeldig zijn. Dus ook België kan hiervoor kiezen.

Terug naar onze praktijk!

Rookgedrag wordt telkens bevraagd in onze praktijk. Indien we merken dat onze klant rookstop in overweging neemt of hier alvast oren naar heeft, nemen we dit verder op.
Mieke Leurs van diëtistenpraktijk Zoersel is ook TABAKOLOOG en begeleidt klanten naar een rookvrij leven. In Westerlo wordt er doorverwezen naar tabakologen.
Steeds vaker merken we dat de angst om te verdikken een obstakel is om een rookstoppoging te wagen. Deze angst is echter onterecht. Vragen hier omtrent? Neem snel contact met ons op.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .