Elk jaar is het op 31 mei ‘Werelddag zonder Tabak’, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie en bij ons ondersteund door Vigez.
MEERDERE ROOKSTOPPOGINGEN
Stoppen met roken is niet makkelijk. Meestal zijn meerdere pogingen nodig. Veel rokers weten ook niet goed hoe ze het stoppen met roken op een efficiënte manier kunnen aanpakken. Ze zijn er bovendien ook niet altijd van op de hoogte dat er in ons land kwaliteitsvolle hulp van erkende rookstopbegeleiders beschikbaar is die gedeeltelijk wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Als ze van die hulp gebruikmaken neemt hun kans op succesvol stoppen én op gestopt blijven sterk toe.
Wist je dat Mieke (praktijk Zoersel) ook tabakologe is? Je kan bij haar terecht voor kwaliteitsvolle ondersteuning. Ben je van Westerlo, ook dan kan je raad vragen aan An en Dorien. Zij kunnen je doorverwijzen naar de tabakologen en rookstopcursussen die doorgaan in de buurt van Westerlo.
Mei: UitgerooktDe ganse maand mei werken wij in onze praktijk rond het thema ‘roken’. Waarom? Wij vinden een gezonde levensstijl belangrijk, daarom werken wij iedere maand een ander gezondheidsthema uit. Soms is de link met voeding heel duidelijk, soms iets minder maar gezondheid staat altijd centraal!Dat roken schadelijk is voor onze gezondheid dat weten we wel. De laatste jaren is er veel aandacht voor maatregelen die we zelf kunnen ondernemen om onze gezondheid te bevorderen. Wist je dat stoppen met roken van alle maatregelen die jij zelf kan nemen de meeste gezondheidswinst oplevert? Nee? Ben je een roker, overweeg dan een rookstop. Zorg voor een goede voorbereiding dan zijn je slaagkansen groter.Ook de overheid draagt zijn steentje bij aan een rookvrije omgeving. De laatste jaren zijn er maatregelen genomen om passief roken te vermijden. Rookverbod op het werk en in de horeca, boodschappen op verpakkingen van sigaretten, … zijn hier voorbeelden van. Het zijn gezondheid verhogende maatregelen voor niet rokers. Immers wanner je opgroeit of leeft in een omgeving waar gerookt wordt, heb je evenveel kans op ziektes en aandoeningen door roken dan de roker zelf. Wist je dat:
![]() ![]() ![]() Passief roken:
Passief roken is het onvrijwillig inademen van tabaksrook uit de omgeving. Omgevingsrook wordt ook wel de ‘second hand stream’ genoemd. Het is de rook die een roker uitademt en de rook die vrijkomt van een smeulende sigaret. Deze omgevingsrook bevat veel meer schadelijke stoffen ten gevolge van de lagere verbrandingstemperatuur tussen twee trekken door. De hoeveelheid nicotine en teer is in deze omgevingsrook 3 keer hoger en de hoeveelheid CO (koolmonoxide) is tot 5 keer hoger.
|
Tips die je rookstop gemakkelijker maken:
|