Zomerse veggie ovenschotel

Zomerse veggie ovenschotel

Zoete aardappelen kan je gebruiken in plaats van gewone aardappelen. Ze zijn geen familie van de gewone aardappelen en kunnen dus gegeten worden door mensen die niet goed gewone aardappelen verdragen. Wel bevatten zoete aardappelen veel inuline. Dat is een stof die zorgt voor een goede darmwerking en is dus erg nuttig voor ons lichaam. Inuline kan wat winderigheid veroorzaken. Mensen met prikkelbare darmen kunnen er meer klachten van krijgen en beperken daarom best de portie die ze ervan gebruiken.

Nodig: (4 pers.)

700 g zoete aardappel

2 courgettes

800 g spinazieblaadjes

200 g cottage cheese

100 g ricotta

50 g Emmentaler (light)

Olijfolie
Voor de saus:

500 g bloemkoolroosjes

1 ui

300 ml melk (eventueel ongezoete amandeldrink of sojadrink)

Italiaanse kruiden, nootmuskaat, peper en zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Schil de aardappelen en snijd in fijne plakken. Schik de plakken op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met beetje olijfolie en kruid met Italiaanse kruiden en beetje zout.
  • Laat 15 minuten garen in de voorverwarmde oven.
  • Saus: snijd de bloemkool in kleine stukjes. Kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af.
  • Pel de ui en snipper fijn. Verwarm een scheutje olie in de pot en stoof de ui glazig.
  • Giet de melk in een blender en voeg de gegaarde bloemkool, ui, nootmuskaat en beetje peper en zout toe.
  • Doe de spinazie in een pot en laat onder het deksel slinken. Laat uitlekken in een vergiet en knijp het overtollige vocht eruit.
  • Snijd de cougettes in fijne rondjes.
  • Meng de ricotta met de cottage cheese en kruid met beetje peper.
  • Bestrijk een ovenschool met olijfolie.
  • Schik een laagje courgetteschijfjes op de bodem, daarna een laagje zoete aardappel en doe de helft van de spinazie erop.
  • Overgiet met ½ van de bloemkoolsaus.
  • Herhaal met de rest van de ingrediënten en bestrijk als laatste met het ricotta-cottage cheese-mengsel en bestrooi met de Emmentaler.
  • Bak goudbruin en gaar in 20 minuten.