Venkel tonnato

Venkel tonnato

Vitello tonnato is een Italiaans voorgerecht van dun gesneden kalfsvlees geserveerd met een sausje van mayonaise en tonijn. Wij hebben er een lauwwarm zomers hoofdgerecht van gemaakt met veel groenten. Het kalfsvlees is vervangen door venkel en komkommer.

Nodig: (4 pers.)

2 venkelknollen

1 komkommer

2 grote blikken tonijn op eigen nat

600 – 800 g vastkokende aardappelen

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepels (light) mayonaise

2 eetlepels (magere) Griekse yoghurt of Skyr natuur

½ koffielepel mosterd

1 koffielepel citroensap

Gedroogde dille

Peper en zout

Bereiding:

  • Schil de aardappelen, snijd in blokjes en kook ze gaar.
  • Haal de tonijn uit de blikken en laat goed uitlekken.
  • Maak de venkelknollen schoon, snijd ze in vier, verwijder het harde gedeelte binnenin en snijd in hele fijne reepjes.
  • Maak de komkommer schoon, schil ze eventueel, snijd ze over de lengte in twee en snijd er eveneens dunne reepjes van.
  • Maak de tonnato saus: doe de mayonaise, de yoghurt, de mosterd het citroensap samen met ¼ van de tonijn in een hoge beker en mix fijn tot een sausje, breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de aardappelen af, verwarm de olijfolie in een ruime pan en bak de aardappelen mooi bruin.
  • Meng de helft van de saus door de groenten.
  • Schep de gebakken aardappelen onder de groenten.
  • Verdeel de tonijn over de schaal en werk af met de gedroogde dille.
  • Serveer met de overgebleven saus.