Tarte tatin van witloof met geitenkaas

Bij tarte tatin denken we ongetwijfeld aan een zoet appelgebak. Dat is ook hoe tarte tatin het meest gegeten wordt, als een zoet gebak. Je kan het ook hartig maken, met groenten en kaas. Het kan dan gegeten worden als voorgerecht of als hoofdgerecht. We hebben een winterse versie gemaakt met witloof. Je kan ook andere groenten gebruiken zoals venkel, pompoen (ronde schijfjes van de butternut) … Voor een tarte tatin gebruik je best een lage kookpot die zowel op je vuur als in de oven kan. Dus zonder plastieken of houten handgrepen.

Nodig: (voor 4 personen)

5-6 stronken witloof

2 eetlepels margarine geschikt om te bakken

1 eetlepel honing of arhornsiroop (of bakbestendige zoetstof)

Enkele takjes verse tijm

100 g zachte geitenkaas

1 rol kant-en-klaar deeg voor flammkuchen

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak het witloof schoon en snijd over de lange kant in twee. Verwijder onderaan het harde deel.
  • Verwarm de margarine in je pan. Schik het witloof erin met de bolle kant naar boven. Zorg dat de pan goed gevuld is met witloof. Laat het witloof langzaam garen. Voeg na 10 minuten de honing of ahornsiroop toe. Laat het witloof nog 5 minuten karamelliseren en neem van het vuur.
  • Neem het deeg en snijd er een cirkel uit zo groot als de bovenkant van je pan (meet vooraf af met een bord of een deksel dat op de pan past).
  • Schik de helft van de geitenkaas tussen het witloof en dek af met het deeg. Duw de kanten goed aan, maar pas op want de pan is warm.
  • Plaats in de oven voor ongeveer 15 minuten tot het deeg mooi bruin is.
  • Rits ondertussen de blaadjes van de takjes tijm.
  • Neem uit de oven, plaats een rooster op je pan en draai deze om. Wel voorzichtig zijn, de pan en de inhoud ervan zijn heel warm.
  • Werk af met de blaadjes tijm en de overgebleven geitenkaas.

Als voorgerecht neem je ¼ van de tarte tatin. Wil je er een hoofdgerecht van maken, verwerk er dan meer geitenkaas in en combineer met gehakte noten naar keuze.

Het flammkuchendeeg kan je vervangen door een wrap (liefst meergranen of volkoren), maar dan moet die wel in je pan passen.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2025 Di-Eet.be .