Stoemp met groene kool

Stoemp met groene kool

Groene kool is een echte wintergroente. Je kent ze vast wel. Als kind noemden wij dat krulkool. Een toepasselijke naam, want de koolblaadjes krullen helemaal op. Deze groente kan je op verschillende manieren bereiden: stoven, koken, wokken en uiteraard ook verwerken in stoemp. Het mogen ook al eens klassiekers zijn. Bij deze stoemp met groene kool.

Nodig: (voor 4 personen)

1 groene kool (krulkool)

1 kleine ui

1 eetlepel zonnebloemolie of maïsolie of arachideolie

600 – 800 g aardappelen (geschild)

Geutje halfvolle melk

1 koffielepel mosterd (kan naar eigen smaak wat meer of minder zijn)

Peper, zout en nootmuskaat

Bereiding:

  • Maak de groene kool schoon, spoel goed onder koud water en hak grof.
  • Maak de ui schoon en snipper fijn.
  • Snijd de geschilde aardappelen in blokjes.
  • Verwarm de olie in een ruime kookpot, voeg de ui toe en laat even stoven.
  • Voeg de groene kool toe, zet het vuur wat lager en laat de kool kort slinken (2 minuten).
  • Voeg de aardappelblokjes toe, zet het deksel op de kookpot en stoof alles samen gaar.
  • Voeg indien nodig een weinig water toe zodat het geheel niet gaat aanbranden.
  • Neem van het vuur als de kool en de aardappelen gaar zijn.
  • Plet tot stoemp en doe er een beetje melk bij als de stoemp te vast is, voeg de mosterd toe en roer goed om.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Lekker met een stukje kipfielt, varkenshaasje … stukje zalm of ander vis of een vegetarisch alternatief.