Nu de Sint in het land is, is het ook wel eens fijn om tegen 6 december een zelfgebakken speculaas van Sinterklaas te maken. Dit is een periode van het jaar waarin er wel eens wat meer gesnoept durft te worden. En eerlijk, we geven daar allemaal al wel eens aan toe. Wel, deze zelfgebakken speculaas is gemaakt met iets minder suiker en volledig met volkoren meel. Door minder suiker is hij niet zo zoet als de speculaas die je koopt in de winkel of bij de bakker maar toch nog lekker genoeg. En samen met het volkoren meel zorgt dit ervoor dat je er niet te veel van eet en ook niet te snel terug honger krijgt.
Nodig: (voor 15 – 20 stuks)
100 g bruine suiker
125 g boter of zachte margarine geschikt om mee te bakken
150 g volkoren meel
5 g bakpoeder
1 ei
4 g kaneel of 2 g kaneel + 2 g speculaaskruiden
Bereiding:
- Roer de boter of margarine zacht, voeg de bruine suiker toe en roer onder elkaar met een houten lepel.
- Zeef de bloem en de bakpoeder, meng onder elkaar en voeg bij het boter-suikermengsel samen met de kaneel.
- Voeg vervolgens het ei toe en meng tot je een vast deeg hebt.
- Wikkel het deeg in folie en leg 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg vervolgens uit – wat dikker voor dikkere speculaas, wat dunner voor fijnere speculaas – en steek er Sinterklaasfiguurtjes uit.
- Leg ze voorzichtig op een bakplaat waar je een vel bakpapier op hebt gelegd.
- Zet ze in de oven en bak ze zoals jij je speculaas graag eet. Korter als je graag nog zachte speculaas hebt of net wat langer voor hardere speculaas.
- Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
In een goed gesloten doos kan je de speculaasjes ongeveer 1 week bewaren.
Indien je geen uitsteekvorm van de Sint hebt, kan je ook een dikke worst van het deeg rollen en er schijfjes van snijden.