spruitensoep

spruitensoep

Spruiten zijn typische wintergroenten. Vroeger groeiden ze thuis in de moestuin. Ik herinner mij dat de spruitenplanten in de wintermaanden nog als eenzame stengels uit de grond staken in de zo goed als lege moestuin. De spruiten groeien tegen de steel en worden geoogst tijdens de wintermaanden. Ze hebben een specifieke smaak. Je moet ervan houden. In soep verwerkt samen met prei en een beetje ham zijn ze best lekker.

Nodig: (4 pers)

1 ui

1 prei (wit en groen)

1 kg spruiten

2 plakken ham

1 liter water

Bouillonblokjes vetarm (rund, groenten of kip)

Peper

Bereiding:

  • Pel de ui en snijd in stukjes.
  • Maak de prei schoon, spoel en snijd in ringen.
  • Maak de spruiten schoon, spoel en snijd doormidden.
  • Doe groenten, bouillon en water in een ruime kookpot.
  • Breng aan de kook en zet het vuur lager.
  • Snijd ondertussen het vet van de ham en snijd in kleine blokjes.
  • Mix de soep.
  • Kruid, indien nodig, bij met peper.
  • Werk af met de stukjes ham.