Witloof met ham en kaassaus. Wie kent het niet? We hebben er een variatie op gemaakt met een groente die je misschien niet zou verwachten voor dit recept: schorseneren. Schorseneren zijn min of meer vergreten groenten die terug in de belangstelling komen. Vers vinden wij ze thuis erg lekker en ik maak ze op verschillende manieren klaar, waaronder deze varia op witloof met ham en kaassaus. Alleen zijn verse schorseneren wel wat werk om klaar te maken. Ze worden ook voornamelijk verkocht in pakken van 1 kg, dus je hebt er meteen genoeg. De kunst is om ze na het schillen wit te houden. Mijn tip hiervoor: zet een grote schaal met water met daarin een geutje azijn klaar voor je begint met schillen. Eens geschild leg je ze er direct in. Spoel ze goed zodat al het zand zeker weg is en kook ze vervolgens beetgaar. Voor dit recept moeten ze niet in stukjes gesneden worden, je gebruikt de lange hele schorseneren.
Nodig: (voor 4 personen)
1 kg ongekuiste verse schorseneren
8 plakjes ham naar keuze (achterham, beenham, ontvette ham …)
100 g gemalen (oude) kaas
2,5 dl halfvolle melk
25 g vloeiende bloem
Peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:
- Zet een ruime schaal water klaar met een geutje azijn erin.
- Schil de schorseneren met een dunschiller en leg ze na het schillen direct in het water.
- Spoel de geschilde schorseneren en kook ze in hun geheel beetgaar.
- Giet af en verdeel de schilde schorseneren over de 8 plakken ham. Rol ze op en leg in een ovenschaal.
- Maak de kaassaus: doe de melk samen met de vloeiende bloem in een kookpot. Roer goed zodat de bloem onder de melk is vermengd en er geen klonters zijn. Zet op het vuur, roer regelmatig tot de saus kookt, laat even doorkoken en neem van het vuur.
- Voeg de helft van de gemalen kaas bij de witte saus en roer goed om tot alle kaas gesmolten is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Giet over de hamrolletjes en verdeel de overgebleven gemalen kaas over de kaassaus.
- Zet onder de grill tot de kaas mooi gekleurd is.
Lekker met aardappelpuree.