Flammkuchen met zalm en prei

Een tarte flambée is een gerecht uit de Elzas. Traditioneel heeft ze een bodem van dun brooddeeg die met room, uien en reepjes spek is belegd. Afhankelijk van het gebied is de naam van dit gerecht flammekueche (Elzas), flammkuchen (Duitsland) of tarte flambée (Frankrijk). Er zijn vele variaties van het originele recept, zowel wat betreft het deeg als het beleg. In sommige delen van de Elzas wordt de crème fraîche vervangen door platte kaas of door een mengsel van platte kaas en room. Wij gebruiken voor onze Flammkuchen verse kaas.

Nodig: (voor 4 personen)

150 g witte bloem

150 g bruine (of volkoren) meel

10 g verse gist

1,5 dl lauw water

Mespuntje zout

2 eetlepels olijfolie

200 g verse (light) kaas (type Philadelphia)

Handvol kerstomaatjes

2 dikke stukken prei

Handvol veldsla of rucola

150 g gerookte zalm

50 g geraspte oude (light) kaas

Peper en zout

1 eetlepel gedroogde dille

Bereiding:

  • Maak eerst het deeg. Los hiervoor de gist op in het lauwe water.
  • Meng de bloem en het meel met het mespuntje zout, maak er een kuiltje in en voeg het water met de gist en 2 eetlepels olie toe.
  • Verwerk tot een soepel deeg en kneed ongeveer 10 minuten.
  • Bol het deeg op, leg het in een kom, dek af met een handdoek en laat 30 minuten rijzen.
  • Maak intussen de vulling: roer de verse kaas los in kom, voeg de gedroogde dille toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Maak de prei schoon, spoel goed onder koud water en snijd in reepjes.
  • Maak de veldsla schoon, spoel goed onder koud water en laat uitlekken.
  • Halveer de kerstomaten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kneed het deeg kort even door en verdeel het in 4 gelijke stukken.
  • Strooi wat bloem op een proper werkvlak en rol ieder stuk deeg uit tot een rechthoek.
  • Schik de rechthoek op een ovenplaat met bakpapier (er kunnen 2 rechthoeken op 1 ovenplaat).
  • Bestrijk ieder stuk deeg met ¼ van het kaas-dille mengsel en blijf 3 cm van de rand.
  • Verdeel op ieder stuk deeg ¼ van de klein gesneden prei, ¼ van de kerstomaten en ¼ van de gerookte zalm. Bestrooi ieder stuk met ¼ van de gerapste kaas
  • Sla vervolgens de zijkanten met 2 cm naar binnen om zodat je een iets dikkere boord hebt.
  • Plaats in de oven en bak gedurende 15 minuten tot de flammkuchen mooi gebakken zijn (2 bakplaten kunnen samen in de oven, maar dan is de baktijd iets langer).
  • Neem uit de oven, schik iedere flammkuchen op een bord en werk af met enkele blaadjes veldsla of rucola.

 

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .