Sausjes ‘light’

Sausjes ‘light’

We zijn wel niet van De Vos & Lemmens, maar voor onze ‘light’ sausjes ga je ook graag aan tafel. Voor velen hoort bij rauwe groenten een sausje. De sausjes die te koop zijn in de winkel zijn meestal op basis van mayonaise. Dat maakt ze erg calorierijk. Wij hebben voor jullie ‘magere’ sausjes samengesteld. Afhankelijk van je gerecht past er beter een sausje bij met wat mosterd, een tartaartje of is een roder sausje met paprika (al dan niet pikant) beter. En het makkelijk recept voor een ‘veelzijdige’ vinaigrette ga je vast vaak gebruiken. Voor meer variatie in sausjes: kijk in ons kookboekje ‘Wat eten we vandaag’.

Nodig:

Sausje 1: tartaar

2 eetlepels mayonaise

4 eetlepels dikke Griekse yoghurt 0% vet of milde (niet te zure) magere platte kaas

1 hard gekookt ei

1 koffielepel gehakte peterselie

Citroensap

Peper en zout

Sausje 2: paprikamayo

2 eetlepels mayonaise

4 eetlepels dikke Griekse yoghurt 0% vet of milde (niet te zure) magere platte kaas

½ rode paprika

1 koffielepel (zoet) paprikapoeder

Peper en zout

Sausje 3: kruidenvinaigrette

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel azijn

1 eetlepel mosterd

3 eetlepels water

3 eetlepels gehakte bieslook

Peper en zout

Sausje 4: mosterdmayo

2 eetlepels mayonaise

4 eetlepels dikke Griekse yoghurt 0% vet of milde (niet te zure) magere platte kaas

1 koffielepel zaadjesmosterd

½ koffielepel mosterd

Peper en zout

 

Bereiding:

Sausje 1: tartaar

  • Plet met een vork het hard gekookt ei.
  • Meng mayonaise met yoghurt of platte kaas, geplet ei en gehakte peterselie.
  • Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  • Variatie: voeg zilveruitje, fijn gesneden kappertjes of augurken toe.

Sausje 2: paprikamayo

  • Schil paprika en snijd zeer fijn.
  • Meng mayonaise met yoghurt of platte kaas, fijn gesneden paprika en paprikapoeder.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Wil je wat meer pit: voeg een fijn gesnipperd pepertje toe of cayennepeper, wasabi,…

Sausje 3: kruidenvinaigrette

  • Meng olie met azijn, water, mosterd en kruiden.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Varieer in kruiden: pijpajuin, peterselie, dille, koriander, citroengras, verse gember,… of voeg verschillende kruiden samen.
  • Vervang azijn door: wijnazijn, frambozenazijn, sjalot azijn, (witte) balsamicoazijn,…

Sausje 4: mosterdmayo

  • Meng mayonaise met yoghurt of platte kaas en 2 soorten mosterd.
  • Breng op smaak met peper en zout.