Dit ontbijtidee is wat meer werk, maar als er in het weekend of op een vrije dag wat meer tijd is, is het wel eens fijn om te maken. Je bakt eerst bodems met havermout en hazelnoten die je vervolgens afwerkt met yoghurt of vaste platte kaas en fruit. Je kan de bodems ook bewaren in een goed afgesloten pot en het gerechtje klaarmaken op het moment dat je gaat ontbijten. Zo blijven de bodems knapperig. Heb je liever een zachtere bodem, dan kan je je ontbijt de avond vooraf maken en bewaren in de koelkast, dan is de bodem wat zachter geworden.
Nodig: (voor 8 porties)
225 g havermout
60 g hazelnoten
1 ei
4 eetlepels honing
50 g vloeibare margarine geschikt om te bakken
500 g magere dikke Griekse yoghurt natuur of vaste platte kaas natuur
Zoetstof of suiker
Fruit naar keuze: aardbeien, banaan, bosbessen …
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Weeg 150 g havermout af en mix samen met de hazelnoten fijn in een blender.
- Voeg hierbij de overige havermout, de honing, het ei en de margarine.
- Kneed tot een deeg, het is normaal als het wat brokkelig blijft.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Neem een ring en doe hierin 1/8 van het deeg. Druk het goed aan en neem de ring weg.
- Vorm op deze manier 8 ronde havermoutbodems.
- Bak ze in de oven gedurende 15 tot 20 minuten tot ze bovenaan beginnen bruin te kleuren.
- Neem uit de oven, leg ze op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
- Meng de yoghurt met de suiker of zoetstof naar smaak.
- Schep 1/8 hiervan op een havermoutbodem en strijk glad. Hiervoor kan je best ook de ring gebruiken.
- Werk af met fruit naar keuze.