Haver is een graansoort die behoort tot de grassenfamilie en geschikt is voor consumptie. Het gewas is door de Romeinen op grote schaal in cultuur gebracht en was bij de Galliërs en de Germanen een belangrijke voedselbron. Tot in de 19de eeuw bleef dit zo in Schotland, Scandinavië, Duitsland en Bretange, waar deze traditie nog steeds bestaat. Haver(mout) wordt vooral gebruikt in soepen, zoete en hartige pappen en in brood. Gekookt met melk eet men het vaak als ontbijt.
Nodig: (1 portie)
100 ml soja yoghurt natuur (of magere yoghurt)
0,5 dl sojadrink natuur (of magere of halfvolle melk)
40 g havermout
65 g fruit naar keuze: aardbeien, bosbessen, frambozen,….
Zoetstof
Bereiding:
- Doe de yoghurt, de sojadrink met de havermout en de 2/3 van het fruit in een blender en mix fijn.
- Breng op smaak met zoetstof indien nodig.
- Giet in een kommetje en werk af met het overgebleven fruit.