Olijvenbrood

Niets zo gezellig in huis dan de geur van versgebakken brood. Als je goede ingrediënten kiest voor je brood, is het een gezond product dat zeker een plaats heeft in onze dagelijkse voeding. Eens je een goed basis recept hebt voor brood, kan je er naar willekeur toevoegingen bij doen. Zo krijg je toch weer net een andere smaak. Wij hebben gekozen voor olijvenbrood. Zelf bak ik het al jaren. Het is een recept van bakker Bloch, een bekende bakker uit het Gentse. Toen de bakkerij gesloten werd zijn een aantal van zijn unieke en authentieke recepten uitgebracht in een reeks van 3 bakboeken.

Nodig:

220 g tarwebloem

65 g volkoren tarwemeel

55 g roggemeel

190 g water

8 à 12 g gist

6 g zout

15 g olijfolie

140 g zwarte olijven (in kleine stukjes gesneden)

2 g gedroogde oregano

300 g tarwebloem

Bereiding:

  • Verkruimel de gist in een grote kom, voeg het water toe en roer tot de gist is opgelost.
  • Meng er 210 g tarwebloem, het volkoren tarwemeel, het roggemeel, de olijfolie en het zout bij tot een deeg.
  • Kneed 10 minuten. Voeg de olijven samen met 10 g bloem en de oregano toe en kneed tot een mooi deeg.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten op kamertemperatuur.
  • Plooi het deeg enkele keren dubbel en bol op. Laat de deegbol opnieuw 20 minuten rijzen.
  • Kneed het deeg even kort door en vorm het zodat het in je bakvorm past. Geen bakvorm? Laat het rond en bak het zo op een bakplaat.
  • Schik een bakpapier in je bakvorm en leg het deeg erin, druk even aan zodat het deeg goed in de vorm verdeeld is. Laat het nog 1 uur narijzen in de vorm.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk het brood met water en plaats in de oven. Laat ongeveer 20 tot 30 minuten bakken.
  • Haal uit de oven, neem het uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .