Op een van onze buitenlandse reizen had ik op een koude dag, na een stevige wandeling wel zin in soep. Toen ik vroeg welke de soep van de dag was, kwam als antwoord “Florentine”. Wat de serveuse zelf verduidelijkte als “chickensoup”. Slecht kon dat niet zijn bedacht ik me, dus de keuze was gemaakt. Tot mijn verbazing kreeg ik een soep die leek op vol-au-vent. En ze was heel erg lekker. Thuis heb ik geprobeerd om het ook eens te maken als een maaltijdsoep en het resultaat mag er zijn.
Nodig: (4 personen)
1 dubbele kipfilet
250 g champignons
250 g bos- of kastanjechampignons
250 g oesterzwammen
1,5 liter water
Kippenbouillon (blokje of poeder)
2 dl halfvolle melk
2 eetlepels tarwebloem
2 grote uien
2 eetlepels margarine geschikt om te bakken
Bereiding:
- Maak de paddenstoelen schoon. Niet wassen, eventueel stukjes aarde verwijderen met een borsteltje. Snijd ze gelijke stukjes.
- Pel de ui en snipper fijn.
- Snijd de kipfilet in ruime stukken.
- Breng het water aan de kook met de kippenbouillon en kook hierin de stukken kip. Neem van het vuur, schep de kip eruit en bewaar het kookvocht.
- Verwarm ondertussen een eetlepel margarine in een ruime kookpot en stoof hierin de paddenstoelen. Giet af in een vergiet.
- Giet de melk in de kookpot samen met bloem en roer tot de bloem goed is opgelost en er geen klonters zijn. Zet op het vuur en verwarm, schep er geleidelijk de bouillon bij en breng aan de kook. Je krijgt zo een soort vloeibare witte saus.
- Voeg hierbij de paddenstoelen en de kip en laat 1 minuut goed doorkoken zodat alles goed warm is.
- Neem van het vuur verdeel over borden en eet met een donkere boterham of met een donker (stok)broodje.
Je kan naar eigen smaak ook andere groenten toevoegen zoals stukjes wortel, knolselder, kleine roosjes bloemkool …
