Hummus kan je zowel eten als aperitiefhapje, tapas of als spread op de boterham. Het is een lekkere manier om af en toe peulvruchten te eten. Peulvruchten zijn niet enkel goed voor jouw lichaam maar ook goed voor het milieu. Deze trio van hummus is geïnspireerd op Belgische groenten. Lekker en duurzaam!
Wortel + tijm
Nodig:
110 g kikkererwten (voorgekookt, uit blik)
150 g wortel
2 tot 3 el olijfolie
1,5 el tijm
1 kl tahin
Peper en zout
Enkele druppels citroensap
Water om het smeuïg te maken
Pastinaak + walnoot
Nodig:
110 g kikkererwten (voorgekookt, uit blik)
120 g pastinaak
3 el olijfolie
2 kl komijnzaadpoeder
1 kl tahin
1 klein handje walnoten (fijngemalen tot poeder en/of grove stukken ter garnering)
Peper en zout
Enkele druppels citroensap
Water om het smeuïg te maken
Zoete aardappel + currypoeder
Nodig:
110 g kikkererwten (voorgekookt, uit blik)
150 g zoete aardappel
3 el olijfolie
1,5 el currypoeder
1 kl tahin
Peper en zout
Enkele druppels citroensap
Water om het smeuïg te maken
Bereiding:
- Was de groentjes, schil ze en snijd ze in blokjes.
- Kook de groentjes tot ze goed gaar zijn.
- Bereid intussen de kikkererwten voor. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, laat je ze 12 uur op voorhand in koud water weken (gebruik tweemaal zoveel water als je kikkererwten hebt). Giet vervolgens het water af en breng de kikkererwten aan de kook in vers water (opnieuw minstens 2x zoveel water). Kook zo’n 60 tot 90 minuten. Laat de kikkererwten in het kookwater afkoelen in de koelkast gedurende 12 uur. Giet vervolgens de kikkererwten af en vang het vocht op. Kook het vocht nog ongeveer 10 minuten om het te laten indikken. Laat vervolgens afkoelen en zeef eventuele velletjes eruit.
Als je kikkererwten uit glas of blik gebruikt, giet je ze af door een zeef en vang je het vocht op (= aquafaba).
- Om een nog smeuïger resultaat te krijgen, kan je ervoor kiezen de kikkererwten te ‘pellen’ (ze ontdoen van hun velletje). Let wel, dit vergt wel wat extra tijd.
- Doe de kikkererwten, olijfolie en een scheutje water in je keukenmachine of staafmixer-beker en mix tot een fijne puree. Mix daarna de tahin en de groentjes eronder. Voeg de kruiden toe en werk af met het citroensap, peper en zout naar smaak.
- Doe de hummus in een schaaltje en werk af met een scheutje olijfolie, wat kruiden en eventueel wat extra garnering zoals de walnoten.
Serveer met dipstokjes, geroosterd naanbrood of wrap of stukjes rauwe groentjes.