Kerstmenu 2024: Boeuf bourguignon

Dit jaar geen kalkoen of ander gevogelte, wel een stevig vleesgerecht: bœuf bourguignon. Een van de klassiekers uit de Franse keuken. Het is een gerecht uit de Bourgogne streek. Het vlees wordt eerst een nacht gemarineerd in rode (Bourgogne) wijn waarna het lang stooft en waar champignons, zilveruitjes, een kruidenboeket, wortelen en soms ook spek aan toegevoegd wordt. Het is best wel een stevig gerecht daarom kan het perfect met een gekookte aardappel en groenten. Je kan als je dat wenst ook puree voorzien.

Nodig: (12 personen)

2 kg rundsstoofvlees

½ fles rode (Bourgogne) wijn

2 rundsbouillonblokjes

Kruidentuiltje: laurierblad, salie, tijm: bind dit samen

2 uien

4 wortelen

½ kg champignons

1 bokaal zilveruitjes

Maïzena bruine roux

5 eetlepels zachte margarine geschikt om te bakken

2 à 3 middelmatige, vastkokende aardappelen per persoon

1,5 kg prinsessenboontjes (vers of diepvries)

12 stronkjes witloof

Gehakte peterselie

Bereiding:

  • Avond vooraf: neem een grote schaal die je kan afdekken of een kookpot waar gemakkelijk 2 kg stoofvlees in kan. Schik het vlees erin samen met het kruidentuiltje en overgiet met de rode wijn. Dek af en plaats 1 nacht in de koelkast.
  • Dag erna: pel de ui en snijd fijn.
  • Neem het vlees uit de wijn, giet de wijn niet weg.
  • Verwarm in een ruime kookpot 2 eetlepels margarine en bak het vlees aan. Voeg vervolgens de wijn met het kruidenboeket en de bouillon toe, vul aan met water tot het vlees volledig onder staat. Als het kookt zet je het vuur lager zodat het zachtjes pruttelt. Laat het zo 2,5 uur pruttelen. Roer af en toe eens om.
  • Schil de wortel en snijd in blokjes.
  • Maak de champignons schoon, snijd in vier.
  • Giet de zilveruitjes af.
  • Na 2,5 uur pruttelen voeg je de wortelen toe, 10 minuten later de champignons en 5 minuten later de zilveruitjes. Bind naar eigen smaak bij met bruine maïzena express.
  • Maak de verse boontjes schoon en kook ze in licht gezouten water beetgaar.
  • Maak het witlof schoon, snijd in twee, verwijder onderaan het harde deel en bak ze in margarine. Kruid met peper en nootmuskaat
  • Kook de aardappelen gaar.

Voorbereiding:

Je kan de bœuf bourguignon best een dag vooraf maken. Zo komen de smaken nog beter tot zijn recht. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Warm op een rustig vuur geleidelijk op.

Je kan eveneens de groenten en de aardappelen vooraf bereiden en koel bewaren.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2025 Di-Eet.be .