Kalkoen is een traditie met kerst. Dit jaar hebben we er een kleine cordon bleu van gemaakt. De hoofdrol is voor de groenten. We hebben gekozen voor enkele vergeten groenten (peterseliewortel, postelein en groenlof) en ze in een hedendaags jasje gestoken. Het groenlof is verwerkt onder de puree. De peterseliewortelschijfjes en de postelein fleuren het bord op. Kan je de vergeten groenten niet vinden dan kan je het groenlof vervangen door andijvie, de peterseliewortel door pastinaak en de postelein door peterselie.
Nodig: (12 personen)
12 dunne kalkoenlapjes
12 halve stukjes gekookte ham (beenham, achterham …)
12 halve stukjes light kaas
1 ei
Paneermeel
12 middelgrote bloemig kokende aardappelen
1 broccoli
1 romanesco
3 venkelknollen
1 kg kleine worteltjes
1 bussel postelein
3 peterseliewortelen
1 stronk groenlof (ook suikerbrood genoemd)
6 eetlepels margarine geschikt om te bakken
2 eetlepels olijfolie
Geutje halfvolle melk
Peper, nootmuskaat, (zout)
Satéstokjes
Bereiding:
- Maak de groenten schoon, kook de broccoli, romanesco, worteltjes beetgaar.
- Snijd de peterseliewortel in schijfjes en kook eveneens beetgaar.
- Snijd het groenlof in smalle reepjes.
- Maak kwartjes van de venkelknollen.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de venkelkwartjes.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie en roerbak het groenlof in enkele minuten.
- Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en stamp tot puree. Meng er 1 eetlepel margarine onder, halfvolle melk en breng op smaak met peper, nootmuskaat en indien gewenst met zout. Meng er het geroerbakte groenlof onder.
- Neem de kalkoenlapjes, leg er een sneetje ham op en een stukje kaas. Rol op en zet vast met een satéprikker.
- Klop het ei los in een diep bord en doe wat paneermeel in een ander diep bord.
- Haal het kalkoenlapje door het ei en vervolgens door het paneermeel.
- Verwarm de margarine en bak hierin de kalkoen cordon bleus.
- Werk de borden af met de groenten, een lepel puree met groenlof en een in sneetjes gesneden cordon bleu. Snijd een stukje van de ronde peterseliewortelschijfjes zo kan je er het bord mee garneren samen met enkele blaadjes postelein.
Voorbereiding:
Je kan makkelijk de groenten en de puree met groenlof vooraf bereiden en koel bewaren.
De kalkoen cordon bleus kan je eveneens vooraf maken en bewaren in de koelkast.
Ga je aan tafel voor het hoofdgerecht: warm de groenten goed op en bak de cordon bleus.