Asperges met kruidensaus en zalm

Asperges behoren tot de leliefamilie, de zijscheuten van de wortelstok zijn eetbaar. Plantkundig gezien is er geen verschil tussen witte en groene asperges. Witte asperges blijven onder de grond en worden afgesneden (gestoken) vlak bij de wortel. Groene asperges groeien door en worden boven de grond afgesneden.

Verse asperges zijn helder van kleur, hard en broos en moeten mooi blinken. Als je ze tegen elkaar wrijft moeten ze een knisperend geluid maken. Na aankoop kun je ze nog 3 dagen bewaren in een natte keukenhanddoek in de kelder of in de groente lade van de koelkast. Daarna gaat de smaak achteruit.

Nodig: (4 pers)

1 kg asperges

4 stukjes verse of diepvries zalm van 130 g

Vastkokende aardappelen

2 lepels vloeibare of zachte bakmargarine

3 dl magere melk

30 g vloeiende bloem

Nootmuskaat, peper en zout

Verse kruiden naar keuze: bieslook, peterselie, pijpajuin,…

 

Bereiding:

  • Snipper de kruiden fijn.
  • Schil de asperges. Doe de schillen in een ruime kookpot. Voeg kokend water toe, laat 15 minuten op een laag vuur koken en giet af, maar vang het kookvocht op. Doe de afgekookte schillen bij het afval.
  • Doe de geschilde asperges in een ruime kookpot. Voeg het kookvocht van de schillen toe en breng aan de kook. Als het kookt het vuur uitzetten. Laat de kookpot op het vuur staan, de asperges garen geleidelijk in het hete kookvocht.
  • Schil ondertussen de aardappelen en kook ze gaar.
  • Verwarm de margarine in een pan en bak hierin de zalm.
  • Maak de kruidensaus: doe de koude melk (eventueel half melk half kookvocht van de asperges) in een kookpot samen met de vloeiende bloem. Roer regelmatig tot de saus kookt. Even goed laten doorkoken.
  • Neem de saus van het vuur. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en een weinig zout. Voeg naar smaak de fijngesnipperde kruiden toe.
  • Schik de asperges op een bord, samen met de vis en de gekookte aardappelen. Schep op de asperges saus naar wens.

 

 

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .