Wereldwijd is rijst een van de meest gebruikte graansoorten, maar de bereiding ‘risotto’ is typisch Italiaans. Het gerecht ‘risotto’ varieert van streek tot streek, maar de bereiding is altijd hetzelfde: bak de rijst eerst in een beetje olijfolie op een laag vuur en voeg dan deeltje per deeltje de bouillon toe. Laat de rijst op een laag vuur garen.
Nodig: (4 pers)
120 g risottorijst (meet af in een beker)
1 sjalot
2 eetlepels olijfolie
3 dikke of 4 dunne stukken prei
1 groente- of kippenbouillonblokje
40 g gemalen Parmezaanse kaas
Peper en zout
Bereiding:
- Breng in een kookpotje 3 x de hoeveelheid water aan de kook als de hoeveelheid rijst in de beker. Los hierin de bouillon op.
- Pel de sjalot en snipper fijn.
- Maak de prei schoon, spoel onder koud water en snijd in fijne reepjes.
- Verwarm de olijfolie in een ruime kookpot, fruit de sjalot en voeg de risottorijst toe.
- Roer goed om, de rijst moet even bakken op een laag vuur.
- Voeg vervolgens 1/3 van de bouillon en de reepjes prei toe, breng aan de kook en zet het vuur lager.
- Als de rijst het water heeft opgenomen, voeg dan nog eens 1/3 van de bouillon toe.
- Is ook deze bouillon opgenomen door de rijst, voeg dan de rest van de bouillon toe.
- Laat de rijst langzaam garen, roer regelmatig om.
- Neem van het vuur, roer de Parmezaanse kaas erdoor.
- Kruid, indien nodig, bij met peper en zout.