Risotto met prei

Risotto met prei

Wereldwijd is rijst een van de meest gebruikte graansoorten, maar de bereiding ‘risotto’ is typisch Italiaans. Het gerecht ‘risotto’ varieert van streek tot streek, maar de bereiding is altijd hetzelfde: bak de rijst eerst in een beetje olijfolie op een laag vuur en voeg dan deeltje per deeltje de bouillon toe. Laat de rijst op een laag vuur garen.

Nodig:  (4 pers)

120 g risottorijst (meet af in een beker)

1 sjalot

2  eetlepels olijfolie

3 dikke of 4 dunne stukken prei

1 groente- of kippenbouillonblokje

40 g gemalen Parmezaanse kaas

Peper en zout

Bereiding:

  • Breng in een kookpotje 3 x de hoeveelheid water aan de kook als de hoeveelheid rijst in de beker. Los hierin de bouillon op.
  • Pel de sjalot en snipper fijn.
  • Maak de prei schoon, spoel onder koud water en snijd in fijne reepjes.
  • Verwarm de olijfolie in een ruime kookpot, fruit de sjalot en voeg de risottorijst toe.
  • Roer goed om, de rijst moet even bakken op een laag vuur.
  • Voeg vervolgens 1/3 van de bouillon en de reepjes prei toe, breng aan de kook en zet het vuur lager.
  • Als de rijst het water heeft opgenomen, voeg dan nog eens 1/3 van de bouillon toe.
  • Is ook deze bouillon opgenomen door de rijst, voeg dan de rest van de bouillon toe.
  • Laat de rijst langzaam garen, roer regelmatig om.
  • Neem van het vuur, roer de Parmezaanse kaas erdoor.
  • Kruid, indien nodig, bij met peper en zout.