Macaroni met kaas en hesp. Het is ongetwijfeld een van de Vlaamse klassiekers die in veel gezinnen regelmatig op het menu staat. Wij hebben getracht er een gezonde versie van te maken door de macaroni een gezond jasje aan te meten. Gecombineerd met veel groenten blijft het een prima Vlaamse klassieker.
Nodig (voor 4 personen):
- 750 g bloemkool (in roosjes, vers of diepvries)
- 200 ml melk of plantaardig alternatief
- 200 ml kookvocht
- 250 g champignons
- 280 g (volkoren) macaroni
- 200 g ham of baconreepjes
- Gemalen (light) kaas ter garnering
- Peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:
- Kook de bloemkool gaar in 8 minuten.
- Schep de bloemkool uit het water en houdt 200 ml van het kookvocht apart.
- Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking (kan in het kookvocht van de bloemkool).
- Blend/mix de bloemkool met de melk, een deel van het kookvocht en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Doe er nog wat vocht bij tot de gewenste dikte.
- Maak de champignons schoon, snijd in 4, bak ze kort in een koekenpan en kruid met peper. Indien je baconreepjes gebruikt, kan je deze samen met de champignons bakken. Hamreepjes hoef je niet mee te bakken.
- Giet de pasta af en laat uitlekken. Schik de pasta in een kom, voeg de champignons en vleesreepjes toe en meng de bloemkoolsaus onder het geheel.
- Strooi gemalen kaas over de schotel.
- Plaats gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.