Van de artisjok is de dikke bloemknop eetbaar. De bolvormige bloemknop bestaat uit een bloembodem en schudbladeren. Beide zijn eetbaar, je kan artisjokbodems kopen, dat is de bloembodem of artisjokharten, dat is de bloembodem met het zachte en eetbare deel van de schudbladeren. Artisjokken zijn inheems in het hele Middellandse Zeegebied en worden vooral in Zuiderse landen zoals Italië, Spanje,… veel gebruikt.
Nodig: (4 pers)
200 g schelpjes pasta
2 bokaaltjes artisjokharten
1 bakje kerstomaatjes
400 g beenham (1 dikke plak)
4 eetlepels olijfolie
6 eetlepels water
1 eetlepel gehakte peterselie
Peper en zout
Bereiding:
- Kook de pasta al dente in licht gezouten water, giet af en spoel na met koud water.
- Giet de artisjokharten af. Neem 3 harten apart. Snijd de rest in vier.
- Spoel de kerstomaatjes en halveer ze.
- Verwijder het vet van de ham en snijd blokjes.
- Maak van de 3 artisjokharten een dressing:
- Snijd de artisjokharten in kleine stukjes.
- Mix ze in een blender (of met een staafmixer) samen met de olijfolie en het water zeer fijn. Indien nodig giet de dressing door een zeefje om alle harde bestanddelen te verwijderen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Meng pasta, artisjokharten, kerstomaatjes en ham in een ruime kom.
- Giet hierover de zelfgemaakte dressing van artisjok. Schep het geheel even om.
- Breng, indien nodig, op smaak met peper en zout.
- Werk af met gehakte peterselie.