De courgette is een vruchtgroente die behoort tot de familie van de pompoenen. De bekendste courgette is de lange dunne diep groene. Als courgettes geoogst worden wanneer ze 15 tot 20 cm lang zijn, kan de vrucht in zijn geheel gebruikt worden in de keuken. Als ze later geoogst worden, wanneer ze groot en dik zijn, moet je de pitten binnenin verwijderen. Er zijn veel variëteiten, lange soorten die licht tot donker groen kunnen zijn en zelfs wit van kleur. Gele courgettes en ronde. Ronde kunnen licht of donker groenten zijn. Voor dit recept is gekozen voor lichte groene ronde courgettes.
Nodig: (4 pers)
4 ronde licht groene courgettes
500 g champignons
1 grote ui
2 rode paprika’s
2 eetlepels olijfolie
Peper en zout
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 180°C.
- Spoel de courgettes. Snijd het hoedje eraf en hol uit met een lepel. Het vruchtvlees dat uit de courgettes komt wordt niet gebruikt.
- Schil de paprika, verwijder zaadlijsten en zaadjes en snijd in blokjes.
- Borstel de champignons indien nodig en snijd in schijfjes.
- Pel de ui en snijd fijn.
- Vul een ruime kookpot met water en breng aan de kook.
- Blancheer hierin de courgettes gedurende 2 minuten. Schep ze uit het water en laat ze omgekeerd uitlekken op een handdoek.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie, bak de ui, voeg de paprika toe en na 5 minuten de champignons. Roer om en laat alles 3 à 4 minuten stoven. Kruiden met peper en zout.
- Giet het vocht van de groenten.
- Vul de courgettes met de gestoofde groenten, zet het dekseltje erop.
- Zet ze in een ovenschaal en laat verder garen in de oven gedurende 5 à 10 minuten.
Variatie:
- Vervang de ronde courgettes door lange courgettes: halveer ze, hol uit en vul op.
- Neem andere groenten om de courgettes mee op te vullen.
- Het vruchtvlees van de courgettes kan mee gebruikt worden als vulling van de courgettes of kan gebruikt worden in soepen.