Feestmenu: hapjes

Feestmenu: hapjes

Ook dit jaar voorzien we tegen de feestdagen een feestmenu. Iedere week komt er een volgende gang. De feestmenu kan dienen voor kerst, oudjaar, nieuwjaar of voor een ander feestje. Het hele di-eet team wenst onze lezers alvast fijne feestdagen.

Nodig:

Hapje 1: Rosbief à la carpaccio (12 personen)

6 plakjes rosbief

Kappertjes met een steeltje

Augurkjes

Balsamicoazijn

Parmezaanse kaas schilfers

Peper en zout

Hapje 2: mini paprika gevuld met ratatouille (12 personen)

12 mini paprika’s (mogen verschillende kleuren zijn)

1 ui

1 teentje look

½ aubergine

½ courgette

½ paprika

1 eetlepel olijfolie

1 klein blikje tomatenconcentraat

Peper, zout, Provençaalse kruiden, verse takjes tijm

Hapje 3: toastje van komkommer met een garnaalsalade (12 personen)

1 bakje garnalen

2 eetlepels (light) mayonaise

2 eetlepels milde Griekse yoghurt natuur

Mespuntje mosterd

1 ei

2 eetlepels gehakte peterselie

Peper en zout

Hapje 1: Rosbief à la carpaccio (12 personen)

  • Snijd de plakjes rosbief in 2 of 3 stukjes afhankelijk van hoe groot je plak rosbief is.
  • Snijd de augurkjes overlangs wat in zodat je er een waaiertje van kan maken (zie foto).
  • Schik de plakjes rosbief op een klein bordje en druppel er enkele druppels balsamicoazijn op.
  • Werk af met een kappertje met steel, een waaiertje van de augurk en een schilfer Parmezaanse kaas. Kruid met peper en zout naar keuze.
  • Maak dit hapje vlak voor de gasten komen. Maak je het vroeger, bewaar het dan zeker in de koelkast tot je het opdient.

Hapje 2: mini paprika gevuld met ratatouille (12 personen)

  • Pel de ui en de look en snipper heel fijn.
  • Maak de aubergine, courgette en paprika schoon en snijd eveneens heel fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een kookpot en fruit de ui. Voeg vervolgens de look, de andere groenten en het tomatenconcentraat toe en stoof op een laag vuur de ratatouille gaar.
  • Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.
  • Neem ondertussen de minipaprika’s en snijd ze door in de lange richting. Verwijder pitjes en zaadlijsten.
  • Net voor het opdienen vul je de holle mini paprika’s met warme ratatouille. Werk af met een stukje tijm.

Hapje 3: toastje van komkommer met een garnaalsalade (12 personen)

  • Kook het ei 10 tot 12 minuten en laat het afkoelen.
  • Meng de mayonaise met de Griekse yoghurt en de mosterd.
  • Plet het ei goed fijn en roer het samen met ¾ van de gehakte peterselie en de garnalen onder de mayonaise.
  • Snijd rondjes van de komkommer en leg ze op een bord.
  • Schep op ieder rondje komkommer een koffielepel garnaalsalade en werk af met de overgebleven gehakte peterselie.
  • Maak je de garnaalsalade vooraf, bewaar die dan in de koelkast en maak het hapje net voor je het opdient.