Feestmenu: hapjes

Feestmenu: hapjes

Ook dit jaar voorzien we tegen de feestdagen een feestmenu. Iedere week komt er een volgende gang. De feestmenu kan dienen voor kerst, oudjaar, nieuwjaar of voor een ander feestje. We willen iedereen laten genieten van lekker eten. We proberen te zorgen voor haalbare recepten waarbij je zelf, als je gastvrouw of gastman bent, niet de hele dag in de keuken moet staan.

Nodig:

Hapje 1: glaasje gevuld met groenten (12 stuks)

1 bakjes paddenstoelen naar keuze

½ courgette

½ aubergine

1 sjalot

2 eetlepels gehakte peterselie

1 eetlepel olijfolie

Peper en zout

Hapje 2: Wraps met makreel (20 stuks)

2 wraps

1 blikje makreel op eigen nat

1 eetlepel (light) mayonaise

1 eetlepel Griekse yoghurt of platte kaas natuur

Handvol gemengde sla

Bakje kerstomaatjes

Peper en zout

Bereiding:

Hapje 1: glaasje gevuld met groenten:

  • Wrijf de paddenstoelen schoon met een borsteltje. Snijd onderaan een stukje van de steel en snijd ze in kleine blokjes.
  • Pel de courgette (als je dat wenst) verwijder de pitjes en snijd in kleine blokjes.
  • Spoel de aubergine onder koud water en snijd in kleine blokjes.
  • Pel de sjalot en snijd fijn.
  • Verwarm de olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalot. Voeg de courgette en aubergine toe, stoof kort, roer regelmatig om.
  • Voeg de paddenstoelen toe. Bak goed en schep regelmatig om.
  • Kruid met peper en zout.
  • Neem van het vuur en voeg de gehakte peterselie toe.
  • Verdeel over de glaasjes.

Hapje 2: wraps met makreel

  • Giet het vocht van de makreel en doe in een diep bord.
  • Voeg hierbij de yoghurt en de mayonaise.
  • Plet de vis met een vork en roer alles onder elkaar.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Neem een wrap en smeer hierop de helft van het makreelmengsel.
  • Verdeel er een handvol sla over.
  • Rol stevig op.
  • Snijd er rolletjes van en schik ze op een schotel.
  • Spoel de kerstomaatjes onder koud water, droog ze met keukenpapier en verdeel op de schaal tussen de rolletjes.