Een cross bun is een mals broodje dat een beetje gekruid is, wat gedroogd fruit bevat en gemarkeerd is met een kruis op de bovenkant. Het wordt traditioneel gegeten op goede vrijdag in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada, Australië … Het broodje geeft het einde aan van de christelijke vastentijd. Het kruis op het broodje symboliseert de kruisiging en dood van Jezus. Door de jaren heen is het broodje zijn symbolische waarde wat verloren en zijn ze heel het jaar door te verkrijgen. Traditioneel worden de cross buns gemaakt met witte bloem. Wij hebben er uiteraard een gezonde twist aan gegeven en hebben de witte bloem gemengd met bruine bloem. Zo bevatten ze meer vezels en zullen ze langer verzadigen.
Het broodje kan je vergelijken met een zachte sandwich. Lekker met een beetje confituur of gewoon met margarine, maar het smaakt ook prima als je het heel dun besmeert met pindakaas of notenpasta (hazelnootpasta, amandelpasta …)
Nodig: (9 cross buns)
180 ml halfvolle melk + 2 eetlepels
1 ei
8 g verse gist
25 g suiker + ½ koffielepel
250 g witte bloem + 40 g
150 g volkoren meel
30 g margarine geschikt om te bakken + voor de schaal in te smeren
4 g zout
80 g rozijnen
Snuifje kruidnagelpoeder
Snuifje nootmuskaat
Snuifje kaneelpoeder
50 ml water
Bereiding:.
- Verwarm 180 ml melk tot deze lauw is, giet in een ruime kom.
- Voeg hierbij de verse gist en de suiker. Roer tot alles is opgelost, laat 10 minuten rusten.
- Voeg 250 g witte bloem, het volkoren meel, het ei, het zout, de margarine en de rozijnen toe. Meng alles tot een vast en soepel deeg. Kneed 10 minuten. (Als je een broodmachine hebt met een kneedfunctie, dan kan je deze gebruiken om je deeg te maken).
- Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
- Neem een ovenvaste schaal en vet deze in met margarine.
- Kneed het deeg kort en verdeel in 9 gelijke delen. Bol ieder deel op en schik in de schaal.
- Laat de bolletjes 30 minuten rijzen.
- Meng 50 ml water met 40 g bloem tot een papje.
- Neem een plastic zak, doe het papje erin en knip een klein stukje van een van de hoeken. Zo maak je een kleine spuitzak. Spuit een kruis op elke bun.
- Plaats in de oven voor ongeveer 25 minuten.
- Verwarm de 2 overgebleven lepels melk met de ½ koffielepel suiker.
- Neem de buns uit de oven en bestrijk ze met de warme melk (dan gaan ze mooi glanzen).
- Neem uit de ovenschaal en laat ze afkoelen op een rooster.