BAKED OATS EN ANDERE HEERLIJKE HAVERONTBIJTJES

De klassieke havermoutpap kennen we allemaal, maar er zijn nu ook overnight oats, havermoutpannenkoeken en de nieuwste trend baked oats!
Baked oats zijn fijngemalen havervlokken in combinatie met banaan, ei, een zoetstof naar keuze, een snufje zout en bakpoeder. Mix en bak in de oven, en het lijkt net of je cake eet voor ontbijt, maar dan in een gezonde versie. Je kan er allerlei lekkere ingrediënten en toppings aan toevoegen. Denk aan pindakaas, bessen, geraspte wortel, specerijen zoals kaneel of kardamom, chocoladedruppels, nootjes,… noem maar op!
Baked oats zijn het lekkerste als je ze warm-lauw opeet, maar afgekoeld kan ook prima voor een ontbijt ‘on the go’. Je kan ze maken in handige éénpersoonsporties in kleine ovenpotjes of een muffinvorm, of een grote portie maken voor het hele gezin in een ovenschaal.

Recept baked oats met appel, kaneel en amandelschilfers

Nodig voor 2 porties:

90 gr havervlokken
2 rijpe bananen
2 eieren
Honing of zoetstof naar keuze en smaak
1 kl bakpoeder
snufje zout
1/2 appel
1 kl kaneel
amandelschilfers
olie om in te vetten

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Bestrijk kleine ronde ovenschaaltjes of een muffinvorm met beetje olie.
Maal de havervlokken fijn in een blender of keukenrobot. Pel de bananen en breek in stukken. Voeg toe aan de havervlokken. Voeg de honing/zoetstof, het bakpoeder en een snufje zout ook toe aan de blender. Mix tot een egaal beslag.
Schep 3/4de van het beslag in de vormpjes. Schep er de stukjes appel en kaneel op. Schep er de rest van het beslag over. Strooi er wat amandelschilfers op en duw enkele schrijfjes appel bovenin. Zet 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de vormpjes uit de oven en laat kort afkoelen.
Het beslag kan je uiteraard ook de avond voordien maken. Dan hoef je je ontbijt enkel nog in de oven te schuiven ’s ochtends, lekker handig!

Andere lekkere combinaties, vervang de appel en kaneel door:
– 2 el pindakaas en 50g blauwe bessen
– Schijfjes banaan en chocoladedruppels
– Geraspte wortel en kardamom

Haver

Over haver zelf vertellen we je graag ook nog wat! Er zijn namelijk verschillende soorten te onderscheiden. Haver behoort tot de familie van de grassen. Het is een kleinkorrelig graangewas, net als rijst, tarwe en rogge. In de supermarkt vind je haver meestal in de vorm van havervlokken: dat zijn gepelde haverkorrels die worden gestoomd en dan geplet. Havermout is ook nog eens grof gemalen, daardoor kan je snel havermoutpap maken. Tenslotte heb je ook havermeel, dat zijn havervlokken die fijngemalen zijn. Het is die laatste die we nodig hebben voor ‘baked oats’, maar je kan het ook heel gemakkelijk zelf maken door havervlokken fijn te malen in een blender. Tenslotte is het fijn om te weten dat haver heel wat gezondheidsvoordelen heeft. Havermout is rijk aan vitamine B1, magnesium, fosfor en bevat veel oplosbare vezels en eiwitten!

Op zoek naar nog meer ontbijtinspiratie met haver(mout)? Ontdek onze recepten:

– Overnight oats
– Havermout on the go
– Vanille havermoutpudding
– Havermoutpannenkoekjes
– Appel havermout strudel
– Gebakken havermout
– Havermout muffins
– …

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .