Veganaise

Veganaise

Een sausje dat helemaal geen dierlijke ingrediënten bevat, kan je een veganaise noemen. Bij mayonaise is het de eierdooier die ervoor zorgt dat je mayonaise een dikke saus wordt. Je kan ook een stevige veganaise maken zonder eierdooier. In het recept gebruiken we sojadrink. Let erop dat je de ongezoete versie gebruikt. De gewone en meest gebruikte sojadrink natuur heeft een zoete smaak en dat blijf je proeven in de saus. Fan van een meer zoete veganaise, gebruik dan de gewone sojadrink.

Nodig:
1 dl ongezoete sojadrink
2 koffielepels graantjesmosterd
2 dl koolzaadolie (of een andere olie naar keuze)
Peper en zout
Citroensap (naar eigen smaak)

Bereiding:

  • Doe sojadrink, graantjesmosterd en koolzaadolie in een hoge brede beker.
  • Mix het geheel tot een dikke en smeuïge saus.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Indien gewenst kan je het verder afwerken met citroensap.

Variatie:

  • Snipper een sjalotje fijn en voeg toe.
  • Snipper enkele teentjes look en voeg toe.
  • Snipper verse tuinkruiden: bieslook, peterselie … en voeg toe.
  • Roer er cayennepeper door.
  • Roer er currypoeder door.