Havermout is de laatste jaren in opmars. Ik ken het van vroeger, thuis. Het was mijn vader zijn ontbijt. Als kind at ik het ook wel eens. Nu na al die jaren, is het weer helemaal terug. Het is niet alleen lekker warm ’s morgens, het zorgt er ook voor dat je niet snel terug honger krijgt. We gaan regelmatig een receptje met havermout op onze website plaatsen. Iedere keer weer anders, soms zoet, soms hartig, soms gecombineerd met andere granen, … We gaan van start met een winterse versie: met cranberries en granaatappel.
Nodig: 1 portie
40 – 60 g havermout
2,5 – 3,5 dl magere melk
Zoetstof
1/8 granaatappel
Moes van cranberries:
1 pak cranberries (vers of diepvries)
1,5 dl water
Zoetstof
Bereiding:
- Moes van cranberries: (deze kan je vooraf maken en enkele dagen bewaren in de koelkast).
- Spoel de cranberries onder koud water en verwijder de slechte besjes.
- Doe samen met het water in een ruime kookpot.
- Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje pruttelen tot moes. Roer af en toe.
- Neem van het vuur en breng op smaak met zoetstof.
- Doe de havermout en de melk in een kookpotje.
- Breng aan de kook en laat even goed doorkoken.
- Neem van het vuur, breng op smaak met de zoetstof.
- Laat 5 minuten staan, de havermout gaan dan wellen. Zo wordt de pap dikker.
- Haal de pitjes uit de granaatappel.
- Schep een bodem moes van cranberries in een schaaltje.
- Schep hierop de havermoutpap.
- Werk af met de granaatappelpitjes.