Begin dit jaar zijn we met ons gezin ingestapt in een project bij een zelfplukboerderij. Dit wil zeggen dat je voor een jaarlijkse bijdrage verse groenten en klein fruit gedurende een jaar zelf kan oogsten. Nu dacht ik dat ik wel zowat alle groenten al had gegeten die er bij ons geteeld of beschikbaar waren. Niets is minder waar. Zo stond er op het bord dat er tuinbonen waren. Raar hoe die aan de struik groeien helemaal anders dan de prinsessenbonen die ik toch wel in gedachte had. Een beetje opzoek werk op het web leert mij dat je de peul niet mag opeten, enkel de boon binnenin is eetbaar. De tuinbonen kan je koken en verwerken in een salade of als groenten eten bij je warme maaltijd.
Nodig: (4 pers)
300 g tuinbonen (in de peul)
Geutje halfvolle melk
1 komkommer
2 grote tomaten
Peper en zout
Bereiding:
- Dop de tuinbonen.
- Breng water aan de kook met een geutje melk (dan blijven de bonen mooi wit) en een beetje zout.
- Voeg de gedopte bonen bij de kokend water en kook ze gaar.
- Giet de tuinbonen af, spoel kort met koud water en laat ze afkoelen.
- Schil de komkommer en snijd in blokjes.
- Spoel de tomaten, snijd ze in blokjes en verwijder de pitjes.
- Meng in een kom de stukjes tomaat, komkommer met de tuinbonen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Zet enkele uren in de koelkast en serveer koud.