Smørrebrød is een gerecht uit de traditionele Deense keuken. Oorspronkelijk “Smør og Brod“ wat wil zeggen “boter en brood”. Het bestaat meestal uit een stuk donker roggebrood of donker bruin brood. Traditioneel wordt het belegd met vis. Die kan gerookt, gemarineerd, gebakken of vers zijn. Tegenwoordig maken ze ook variaties met vlees, vleeswaren en kaas.
Nodig: (4 stuks)
4 grote sneetje smørrebrød (voorverpakt te koop)
4 grote sneetje gerookte zalm
120 g magere verse kaas natuur
1 sjalotje
Verse kruiden naar keuze: bieslook, pijpajuin, peterselie,….
Peper en zout
Rucola
Bereiding:
- Pel de sjalot en snipper zeer fijn.
- Maak de verse kruiden schoon en snipper fijn.
- Roer de magere verse kaas los in een ruime kom, meng hieronder de gesnipperde sjalot en kruiden.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Neem een sneetje brood.
- Smeer hierop een laagje zelfgemaakte kruidenkaas.
- Leg hierop plakjes gerookte zalm.
- Werk af met enkele blaadjes rucola.