Pladijs is een platvis die gevangen wordt in de Noordzee. Hij is dus gemakkelijk te krijgen en is niet duur. In 2013 werd de pladijs uitgeroepen tot vis van het jaar. Pladijs kan je gemakkelijk herkennen: hij heeft oranje-rode stippen op de groen tot bruinachtig bovenzijde. De onderkant van de vis is mooi wit. De filets zijn stevig van structuur en lekker van smaak. Je kan pladijs op het vel bakken, maar ook pocheren, koken, stoven, bakken,… . Kortom, je kan er alle kanten mee op.
Nodig: (4 pers)
4 pladijsfilets
1 pak kleine trostomaatjes
4 grote aardappelen
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels zachte margarine
60 g verse geitenkaas
4 lente uitjes (pijpajuin)
2 koffielepels paneermeel
Peper en zout
Bereiding:
- Spoel de aardappelen goed en kook ze gaar (in de schil).
- Spoel de tomaatjes en schik ze in een ovenschotel.
- Giet er 1 eetlepel olijfolie over en kruid met peper en zout.
- Maak de lente uitjes schoon en snipper fijn.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Plaats de tomaatjes in de oven.
- Giet de aardappelen af.
- Snijd de bovenkant van de aardappel en lepel het binnenste eruit, vang dit op in een ruime kom.
- Plet de aardappelen in de kom met een vork, er mogen nog wat stukjes inzitten.
- Roer hieronder de geitenkaas en de gesnipperde lente ui.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Vul de aardappels met het mengsel. Verdeel op de gevulde aardappelen het paneermeel en zet ze bij in de oven.
- Verwarm de margarine samen met 1 eetlepel olijfolie in een pan.
- Bak de pladijs aan beide kanten.
- Neem de aardappelen uit de oven als de bovenkant een mooi korstje heeft.
- Schik op ieder bord een pladijsfilet, trostomaatjes en een gevulde aardappel.