Wanneer je kampt met een eetstoornis, begint eten de baas te worden over je leven. Je bent voortdurend bezig met je gewicht of met je volgende maaltijd of tussendoortje.De eetstoornissen die vooral bij jongeren en volwassenen gediagnosticeerd worden, zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis. Daarnaast is er ook de categorie ‘andere specifieke eetstoornissen’ voor eetstoornissen die een deel van de kenmerken van voorgaande diagnoses hebben. Een persoon kan in de loop van de tijd evolueren van het ene naar het andere type eetstoornis. Maar de basisproblematiek blijft dezelfde, ook al veranderen de uiterlijke kenmerken. Eetstoornissen moeten dan ook als een samenhangend geheel worden beschouwd: we spreken daarom van een spectrum van eetstoornissen.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand een eetstoornis kan krijgen:
Je voelt je niet goed in je vel:
Veel jongeren die een eetstoornis krijgen, voelen zich niet helemaal goed in hun vel. Vaak hebben ze last van weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Het gebeurt ook dat ze het moeilijk hebben met hun lichaam dat verandert en met volwassen worden.
Perfectionisme en alles onder controle willen hebben:
Ze hebben de neiging alles té goed te willen doen, wat natuurlijk niet altijd lukt. Niemand is perfect.
Door het ideaalbeeld in de media:
De mannen en vrouwen die je op TV of in tijdschriften ziet, zien er altijd slank en mooi uit. Het lijkt alsof iedereen mager is en er perfect uitziet. Dat is niet zo in het echte leven. Die beelden worden enkel gebruikt om dingen verkocht te krijgen. Spijtig genoeg hebben sommigen het gevoel dat ze aan dit ideaal moeten voldoen om erbij te horen, waardoor ze in de problemen kunnen komen.
Van je familie:
Misschien heeft of had iemand van je ouders of iemand in je familie een eetprobleem. Dat kan ervoor zorgen dat je zelf makkelijker een eetstoornis ontwikkelt.
Het is niet gemakkelijk te weten of je zelf of iemand in je omgeving een eetstoornis heeft. Het is wel belangrijk om er toch eens over te praten met iemand. Een eetstoornis is een ernstig probleem dat ernstige gevolgen kan hebben. Kies iemand die je vertrouwt om er eens over te praten. Dat kan iemand van je familie zijn, van je vrienden of van je school. Maar ook je huisarts, een diëtist, iemand van het ANBN, Tele-onthaal, JAC, CLB of AWEL kan je helpen.
Eetstoornissen worden ambulant behandeld door een team van 3 professionele zorgverleners: jouw arts, een psycholoog en een gespecialiseerd diëtiste.
Aanbevolen websites: