Eetstoornis

Iedereen heeft wel eens moeite om te eten, let eens op zijn voeding of eet eens wat meer dan gewoonlijk. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn: je wil wat kilo’s kwijt, je voelt je ziek waardoor je minder zin hebt om te eten, je hebt veel etentjes tijdens de feestdagen, …. Dit wil niet meteen zeggen dat je een eetstoonis hebt.
Wanneer je kampt met een eetstoornis, begint eten de baas te worden over je leven. Je bent voortdurend bezig met je gewicht of met je volgende maaltijd of tussendoortje.

WAAROM?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een eetstoornis kan krijgen.
Je voelt je niet goed in je vel:
Veel jongeren die een eetstoornis krijgen voelen zich niet helemaal goed in hun vel. Vaak hebben ze last van weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Het gebeurt ook dat ze het moeilijk hebben met hun lichaam dat verandert en volwassen worden.
Perfectionisme en alles onder controle willen hebben:
Ze hebben de neiging alles té goed te willen doen, wat natuurlijk niet altijd lukt. Niemand is perfect.
Door het ideaalbeeld in de media:
De mannen en vrouwen die je op tv ziet of in tijdschriften zien er altijd slank en mooi uit. Het lijkt alsof iedereen mager is en er perfect uitziet. Dat is niet zo in het echte leven. Die beelden worden enkel gebruikt om dingen verkocht te krijgen. Spijtig genoeg hebben sommigen het gevoel dat ze aan dit ideaal moeten voldoen om erbij te horen, waardoor ze in de problemen kunnen komen.
Van je familie:
Misschien hebben of hadden je ouders of iemand in je familie een eetprobleem. Dat kan er voor zorgen dat je zelf makkelijker een eetstoornis ontwikkelt.

WAT KAN JE DOEN?

Het is niet gemakkelijk te weten of jezelf of iemand in je omgeving een eetstoornis heeft.
Het is wel belangrijk om er toch eens over te praten met iemand. Een eetstoornis is een ernstig probleem dat ernstige gevolgen kan hebben. Kies iemand die je vertrouwt om er eens over te praten. Dat kan iemand van je familie zijn, van je vrienden of van je school. Maar ook je huisarts, een diëtist, iemand van het ANBN, Tele-onthaal, JAC, CLB of AWEL kan je helpen.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .