Zelfgebakken broodjes

De geur van versgebakken brood. Hoe fijn is het als je huis zich hiermee vult. Niet alleen ikzelf, ook mijn huisgenoten worden daar altijd weer goedgezind van. Eens je een goed recept hebt gevonden voor je broodjes kan je er mee experimenteren. Beetje donkerder, beetje lichter of vervang de hoeveelheid volkoren meel eens door andere bloemsoorten zoals spelt, boekweit, haver … Geen zin in kleine broodjes? Dan verdeel je het deeg na een tweede keer kneden niet in partjes maar bak je het in zijn geheel en heb je een lekker groot brood.

Nodig:
350 g volkoren meel (grof of fijn gemalen)
300 g tarwebloem
25 g zachte margarine geschikt om te bakken
26 g verse gist
10 g zout
350 g (lauw) water

Bereiding:

  • Meng de bloem en het meel samen met het zout in een ruime kom.
  • Maak een kuiltje, doe hierin de gist, giet het lauwe water erop en laat even rusten.
  • Voeg de margarine toe als de gist begint te werken. Meng tot een soepel deeg en kneed 5 tot 10 minuten.
  • Vorm van het deeg een bol en laat deze 15 minuten rusten op kamertemperatuur.
  • Kneed vervolgens het deeg enkele keren kort en verdeel het in porties van 50 g.
  • Kneed iedere portie kort, vorm er een bolletje van en leg op de bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de broodjes rijzen tot ze eens zo groot zijn geworden.
  • Bak de broodjes 15 minuten tot ze mooi bruin zijn.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .