Nu op 1 september het nieuwe schooljaar start, start natuurlijk ook weer de periode om op schooldagen een brooddoos te voorzien. Zoals ieder jaar, zorgen we ook dit jaar voor een ideetje om er een kleurrijke brooddoos van te maken die uitnodigt om te eten. Dit jaar is het een groentecake geworden. Het is leuk om te maken en lekker om koud te eten. Misschien lukt het wel om samen met je kind de cake te bakken, dan smaakt het op school vast dubbel zo lekker.
Nodig: (voor 1 cake)
1 dun stuk preiwit
1 gele paprika
1 rode paprika
2 wortelen
1 kleine groene courgette
150 g zelfrijzende bloem
1 bakje ricotta
150 g gemalen kaas
3 eieren
1 eetlepel vloeibare bakmargarine
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Maak de groenten schoon, spoel ze en snijd ze klein.
- Verwarm de margarine in een kookpot, voeg de groenten toe en stoof kort (5 minuten). Neem ze van het vuur en giet het water eraf.
- Doe de bloem in een kom, voeg de eieren toe en roer onder elkaar. Voeg dan de ricotta en de gemalen kaas toe en meng goed.
- Voeg vervolgens de groenten bij de het deeg en schep onder elkaar.
- Neem een cakevorm en bekleed deze met bakpapier.
- Schep het deeg erin en plaats voor 40 tot 50 minuten in de oven.
- Neem uit de vorm, verwijder voorzichtig het bakpapier en laat afkoelen op een rooster.
Varieer:
- Gebruik 75 g gewone bloem en 75 g volkoren bloem samen met 1 theelepel bakpoeder.
- Voeg kruiden toe naar smaak: Provençaalse, peterselie, bieslook, paprikapoeder, cayennepeper …
- Gebruik andere groeten, let wel op de kleuren die je combineert, hoe meer kleuren hoe mooier en aantrekkelijker de cake wordt.
Weetje:
Je kan de cake 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Snel graag een kleurrijk hapje? Snijd een snee van de cake en verdeel in blokjes. Leuk en kleurrijk voorafje of hapje als er vrienden over de vloer komen.